Tijdslijn 98 dagen (don 30 jun 2022 ... vri 25 maa 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Is de zomeravond mistig, dan is het weer met gaven kwistig.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Informatieavond Kolham succes Facebook LinkedIn Twitter
donderdag, 5 maart 2009
Info avond Kolham presentatie Gisteravond, 4 maart 2009, zat de grote zaal van dorpshuis 't Mainschoar zo goed als vol. Onder het genot van een kop koffie luisterden de aanwezigen naar het welkomswoord van wethouder Boersma van Slochteren. Op een ontspannen manier nam hij vervolgens de touwtjes in handen van het  avondprogramma. De sfeer in de zaal varieerde van nieuwsgierig naar opgelucht. Nog even, maar dan hebben we 'onze' molen terug.

De heer Brekeling, voorzitter van de molenstichting, memoreerde in het kort de lange aanloop naar de uiteindelijke opdrachtverstrekking, die nu gaat leiden tot het herstel van korenmolen de Entreprise. In de afgelopen negen jaar moesten diverse problemen worden overwonnen en drempels geslecht. Dit is allemaal gelukt doordat de samenwerking tussen de molenstichting, de gemeente Slochteren en de Vereniging Dorpsbelangen Kolham fier overeind is gebleven. Nu molenbouwer Molema uit Heiligerlee aan dit samenwerkingsverband is toegevoegd voelt elke partij de nieuwe energie om dit omvangrijke project succesvol af te ronden. Voorzitter Kloosterhuis van Dorpsbelangen drukte dit als volgt uit: "Ook al is de Slochter Molenstichting juridisch eigenaar van de Entreprise, de bewoners van Kolham mag je emotioneel eigenaar noemen. Voor hen is het ook 'onze' molen."

Aan de hand van een presentatie ging secretaris Groenewold in op het levensverhaal van de Entreprise. Foto's uit verschillende jaren en filmbeelden van de fatale brand van 19 juni 2000 spraken tot de verbeelding. Vervolgens pakte de heer Zantinga van Molema de draad op. Hij schetste een beeld van het molenmakersbedrijf en ging daarbij in op de ervaring die het bedrijf al tientallen jaren heeft met projecten van deze omvang. We kregen enkele foto's te zien van werkzaamheden aan andere molens, maar binnenkort vinden soortgelijke klussen plaats aan de Entreprise. Vervolgens gaf hij in het kort de planning van de werkzaamheden aan onze molen weer. Dit jaar wordt de stelling naar verwachting nog voor de zomervakantie aangebracht. Na de zomer volgt het bovenachtkant. De overige werkzaamheden volgen aansluitend in 2010.

De belangstelling vanuit het publiek bleek onder meer uit enkele gerichte vragen. Ook het applaus na de verschillende onderwerpen sprak boekdelen. In het slotwoord van de heer Boersma gaf hij aan dat het hem intrigeerde waarom de molen 'Entreprise' heet. Na een verkenning bleek dat dit aspect niet historisch is onderzocht, maar waarschijnlijk heeft de vorige eigenaar de meer bij molens voorkomende naam 'De Onderneming' een Frans tintje willen geven. De naam is daarmee net zo opvallend als de molen zelf. Na de restauratie heeft de molen namelijk zijn imposante grootte weer terug. Daarmee is het een van de drie grootste molens van de provincie Groningen. Boersma dankte de sprekers voor hun duidelijke toelichting en de aanwezigen voor hun belangstelling.

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde avond. Vandaag zijn we weer aan het werk gegaan. Er is immers nog genoeg te doen, de komende tijd !

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vanmiddag wordt het op veel plekken nog zonnig en zomers warm, maar vanmiddag en vanavond wordt die warmte verdreven en dat gaat gepaard met flink wat neerslag.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-