Tijdslijn 98 dagen (zon 29 nov 2020 ... maa 24 aug 2020)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
IJs op de dag van Saturijn, het weer maakt daarna korte mette met dit venijn.
ESN 2018 Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de Commissie Communicatie   
dinsdag, 28 augustus 2018
ESN op de stelling Tegenwoordig kun je gelukkig overal in Europa terecht om te studeren. Daarvoor moet je wel mobiel kunnen en durven zijn. Om dat te faciliteren bestaat het Erasmus Student Network (ESN). ESN is opgezet in de geest van Desiderius Erasmus Roterodamus  (28 oktober 1466 - 12 juli 1536) die ook als beschermheer van de mobiliteit wordt gezien. Vandaag kregen 45 jonge studenten, die aan de Rijksuniversiteit Groningen studeren, onder auspiciën van de ESN de kans om de omgeving van hun gastuniversiteit te bekijken. Daartoe boden diverse organisaties, waaronder de MSMOG, een korte excursie naar een kenmerkende plaats of object aan. Stel's Meulen was zo'n plaats.

De studenten waren uit Groningen komen fietsen en verzamelden zich eerst bij De Graankorrel, het gebouwtje naast de kerk in Harkstede. Daarna  werd de grote groep in vier kleinere groepen verdeeld, elk rond de 12 man sterk, die beurtelings een viertal bijzondere plekken en objecten bezochten: de monumentale kerk in Harkstede, de begraafplaats in Scharmer, Het "hertenkamp" van COSIS in Harkstede - waar men ook met natje en droogje werd verzorgd - en last, but most certainly not least Stel's Meulen. 

ESN op de fiets

Molenaar Henk Klöpping was vandaag molenaar op Stel's, omdat de vaste molenaar - Chris West - niet kon vandaag. Dat ging hem prima af. In vloeiend Engels en met een kwinkslag legde Henk de bijzondere kenmerken van "this smock mill with automatic reefing' (molen met zelfzwichting) uit. Henk geeft al jaren lang les, onder meer in het Engels en is gewend om groepen toe te spreken. De studenten hingen aan zijn lippen.. Helaas was er niet echt wind, de molen stond dus merendeels stil, maar  dat gaf dan wel weer volop de mogelijk om de werking van de "automatic reefing' te demonstreren. Het maalkoppel lag nog uit elkaar in verband met onderhoud, maar dat gaf ook de mogelijkheid om het 'lichten van de steen' te demonstreren. De studenten genoten.

ESN bij de bok gedaan

Ook de leerzame bijeenkomsten bij de kerk, de begraafplaats en het hertenkamp bevielen goed. Op elke lokatie gaven gidsen of begeleiders een toelichting op de lokatie en de bijzonderheden. Zo vertelde Jackie Wijpkema over de monumentale kerk en de betekenis van deze kerk voor de streek, gaf Wieger Schuur  een toelichting op de bijzondere begraafplaats in Scharmen en vertelde Miran Husers over het hertenkamp. De gastvrije ontvangst werd door de jonge maar enthousiaste studenten zeer op prijs gesteld en is zeker reden voor herhaling.

ESN bij oude graven

Namens het MSMOG bestuur waren voorzitter Reint Huizenga en Bert Steenhuizen (tevens voorzitter van de commissie communicatie) aanwezig. Willem van Karsen maakte de foto's. 

ESN bij de kerk

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: komende nacht begint met brede opklaringen, alleen in het zuidwesten komt nog bewolking voor. Lokaal kunnen mist of mistbanken ontstaan.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-