Molenstichting Midden- en Oost-Groningen - UFO bij de Westerse!


Tijdslijn 98 dagen (vri 20 sep 2019 ... zat 15 jun 2019)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!

De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.

 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand.
UFO bij de Westerse! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de Technische Commissie   
maandag, 29 juli 2019
Vliegende schotel bij molen geland! De toevallige passant die bij de Westerse molen langs reed vandaag zal misschien gedacht hebben dat Nederland zijn eigen Roswell had. Wat een bedrijvigheid bij de Westerse molen, kraan, hoogwerker en .. een vliegende schotel! Die is natuurlijk op die mooie molen afgekomen, kon toen zo gauw niet meer omhoog komen en nu wordt hij door de geheime dienst op een dieplader gehesen. Maar bij nadere beschouwing blijkt de realiteit ontnuchterend: geen aliens, maar molenmakers, van Doornbosch "oet Adörp". Niets buitenaards aan.. En die schotel wordt niet óp, maar is zojuist ván de dieplader af gehesen.

De "vliegende schotel' blijkt bij nadere beschouwing een soort paraplu te zijn. Want wat is er aan de hand: molenmaker Doornbosch uit Adorp gaat donderdag, 1 augustus, de kap van de Westerse molen lichten. Daar moet nogal wat werk aan gebeuren: de beide voeghouten worden vervangen. Die waren doorgebogen, waardoor de molen niet meer kon draaien. En de tempelbalk, die tussen de beide voeghouten zit - aan de voorkant - was ook rot en wordt dus ook vervangen. 

Paraplu voor de Westerse

Omdat de voeghouten de basis zijn van de kap is het niet mogelijk die te vervangen terwijl de kap er nog op ligt. Daarom worden de werkzaamheden naast de molen verricht.. De kap moet er eerst af. Doornbosch denkt dat het in oktober weer klaar is, maar zelfs in de zomer is het geen goed idee om de molen maanden zonder kap te laten staan. En daar is dus die "vliegende schotel' voor: een noodkap, die de molen keurig waterdicht afsluit. Jammer, het was zo mooi geweest als die aliens uitgerekend bij één van onze molens waren geland.

Hoogwerker en kraan staan gereed

 Evenzogoed is molenaar Wim van Rheen er blij mee. "Ik heb jammer genoeg 3 jaar niet kunnen werken met de molen"  vertelt hij "De voeghouten, de tempelbalk en minmaal de halve spantring worden nu vervangen. Maar dan kan ik in oktober weer malen, daar kijk ik echt naar uit!"

Donderdag gaat het gebeuren!

Is Van Rheen het malen niet verleerd dan, na drie jaar rust? "Nee hoor"  lacht Wim "ik heb regelmatig op andere molens van de MSMOG gewerkt, zoals de Noordermolen en De Dellen. Gelukkig zijn we bij de MSMOG niet eenkennig."

Wil Wim nog wat kwijt? "Jazeker, schrijf maar dat als mensen willen komen kijken ze van harte welkom zijn aanstaande donderdag!"  - bij deze!

 

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het is op de meeste plaatsen onbewolkt. De temperaturen liggen rond de 15°C.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-