Tijdslijn 98 dagen (zon 20 sep 2020 ... maa 15 jun 2020)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Vorst in september, zacht in december.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
13 ton en een beetje.. Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Vincent Mathlener   
donderdag, 1 augustus 2019
Oet elkoar.. Net terug van vakantie en dan val je met de neus in de boter. Tijdens de vakantie kreeg ik een bericht van molenaar Wim van Rheen. "De kap gaat er af op donderdag 1 augustus. Om 8 uur in de ochtend wordt de kraan verwacht." - jooo! Dus maak ik om 7 uur mijn jongste zoon wakker om samen met hem te gaan kijken bij de Westerse molen.

Die had nog niet zoveel zin. "Waarom altijd zo vroeg. Ik heb vakaaanzie..". "Naait zoesen!" zei ik, "dit maak je maar eens in je leven mee - en zo dichtbij ook nog. " Alles gepakt en de scooter aangetrapt en gaan. Bij aankomst op de parkeerplaats zagen wij al een molenaar lopen. En ja, de kraan is er inmiddels ook. Er werd al druk gewerkt en men was al bezig om de roedes te verwijderen. Twee enden waren al verlost van het hekwerk zodat ze gestreken konden worden.

Oet elkaar, breedzicht..

Dat klusje was dan ook snel gedaan waarna de staart aan de beurt was. Ondertussen doe ik live verslag en heb ik via whatsapp contact met Henk die elders met zijn werk bezig is. "En, vliegt er wat door de lucht daar?"  was de vraag. "Nog eevm Henk."

De lange en korte schoren waren al los gemaakt. En hup, daar ging de staart de lucht in. Naast de molen lagen de schoren, de wipstok ook al en nu ook de staart. Een peuleschil voor de grote kraan.

Inspecteurs Grieto en David

Inmiddels waren er steeds meer mensen komen kijken. Molenaars, bestuur en ook het Dagblad van het Noorden. Het vastmaken van de kettingen aan de kap nam natuurlijk wat meer tijd in beslag, als dat maar goed gaat..

De kap in de kettingen

 

Toen, krak... de kap komt in beweging. Gaat dat wel goed? Bij molenaar Wim zie ik een brede glimlach. "Komt goud" zegt Wim, dit zijn ervaren vaklui. Ja, daar gaat de kap omhoog en volgens de molenaar is dat voor de allereerste keer.

Vliegende kap

Aan de noordzijde van de molen was een bok geprepareerd waar de kap op moet komen. Hij lag bijnaop de bok - toen bleek dat die niet pas was. De knetterbijl kwam er aan te pas om ze van wat hout te ontdoen. . Zakken maar....... .

Zo röt as n mispel

Van dichtbij is goed te zien wat er aan de hand is. De tijd staat niet stil, om over de weersinvloeden maar te zwijgen. De UFO die ook naast de molen ligt wordt gebruikt als dak en wordt er nog even op gehesen. Echt net een UFO.

UFO is geland

Later vraag ik aan Edwin en Anne hoe zwaar de kap eigenlijk is. Ze weten het niet zeker meer en dus wordt de kraan operator gevraagd, 13 ton en een beetje stond in zijn display. (13100 kilo) . De klus is geklaard en iedereen gaat weer huiswaarts. Ik trap de scooter weer aan en wij sjezen ook weer naar huis.

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vandaag is het zonnig, alleen in het uiterste zuiden kan wat hoge bewolking voorkomen. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot 25°C in het zuiden.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-