Tijdslijn 98 dagen (zon 27 sep 2020 ... maa 22 jun 2020)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Trekvogels in septembernacht, ze maken de kersttijd zacht.
ESN 2019 Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de Commissie Communicatie   
zaterdag, 31 augustus 2019
Erasmus Studenten Netwerk 2019 Het is 20 augustus 2019 - en opnieuw bezoekt een groep jonge studenten Harkstede. Het succes van het vorig jaar smaakte duidelijk naar meer!  Op initiatief van Annet Brinkgreve en onder auspiciën van de ESN bekijken ruim 20 studenten de omgeving van de gastuniversiteit. Het weer kan niet veel beter. De stemming zit er dan ook goed in als de studenten aankomen op op Stel's Meulen.

De studenten komen ook dit jaar weer uit Groningen fietsen. Ze verzamelen zich bij het "hertenkamp" van COSIS in Harkstede - waar men ook met natje en droogje wordt verzorgd. Daarna wordt een drietal bijzondere plekken en objecten bezocht: de monumentale kerk in Harkstede, de begraafplaats in Scharmer, en natuurlijk Stel's Meulen. 

Vlak voor het eten nog even uitleg

Molenaar Klöpping ontvangt de leerlingen met enthousiasme. Hij steekt in goed Engels een mooi verhaal af over deze "weather boarded smock mill with gallery and self-reefing" en wijst de studenten op details die ze meestal niet opmerken bij molenbezoek. Waarom heeft de molen de vorm die hij heeft? En waarom gebruiken ze van die rare kraaienpoten ("crows feet")? De studenten hangen aan zijn lippen en doen leuk mee. Er wordt heel wat afgelachen en ook heel wat geleerd.

Ontvangst voor de molen

Leo Huizer, molenaar in opleiding - bijna klaar, hij gaat binnenkort het landelijk examen doen - heeft de molen bedrijfsklaar gemaakt en laat hem lustig draaien. De studenten genieten er zichtbaar van.

Leo  heeft er plezier in

Binnen aangekomen gaat het vraag- en antwoordspel van Klöpping door: waarom zit er zo'n raar plankje in de meelpijp, bijvoorbeeld? Dat zit maar in de weg als het meel in de zakken moet vallen, toch? De studenten piekeren en krabben achter een oor - en dan komt er toch één met het juiste antwoord: om de zakken te kunnen vervangen met een draaiende molen! Jazeker, maar waarom zetten we hem dan niet even stil? Nou ja, dat kost geld, weet iemand. Precies! 

De molenhuiskamer..

Op de stelling is het tijd voor een fotomomentje.  Maar Leo wil liever niet dat iedereen tegelijk op de stelling gaat zitten en hij heeft gelijk: Stel's is in prima conditie maar een stelling is nu eenmaal niet gebouwd om dik 20 man te dragen die ook nog eens aan één kant gaan zitten. Maar een paar kan wel en dat geeft nog een aardige foto. 

Molencarrousel

Daarom verzamelen de studenten zich beneden en nemen afscheid van Henk en Leo. En van molengids Annet Brinkgreve die de drijvende kracht is achter deze gebeurtenissen en die ook hielp bij het opvangen van de studenten.  Allemaal nog even op de foto dan? Willem van Karsen, die de foto's maakte, wijst waar ieder moet staan. En zo eindigt de dag met een mooie groepsfoto van studenten, ESN begeleiders, Henk, Leo, Annet, bestuurder Reint Huizenga en commissielid Bert Steenhuizen.  Een mooie dag - volgend jaar weer!

ESN  2019

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het is bewolkt en er valt af en toe lichte regen of motregen. Van het noordoosten uit wordt het geleidelijk droog.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-