Tijdslijn 98 dagen (don 25 apr 2024 ... vri 19 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Zolang voor Sint Markus warm, zolang na hem koud.
Het valt mee! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de Technische Commissie   
dinsdag, 5 november 2019
Op de stelling in het harnas ..Zoals de trouwe lezer weet zijn de instructeurs van het GVM de laatste jaren ook getraind in het werken met valbeveiliging.  Aan het eind van deze "train-the-trainer' opleiding mogen zij dan molenaars en molenaars in opleiding leren hoe je met valbeveiliging omgaat. Onze instructeur Henk Klöpping heeft op deze manier al alle molenaars van de MSMOG getraind, zie bijvoorbeeld het verslag van zo'n training . Maar je moet het wel "bijhouden" en daarom organiseert het GVM ook dit jaar weer een hele serie "train-the-trainer" trainingen, geleid door Nicky van Oorschot van SafeSite uit Alblasserdam.

De cursus is een herhaling van de eerste serie die in 2016 werd gegeven, zie het verslag op onze website Ook toen was Henk aanwezig, maar inmiddels is het toen verdiende certificaat verlopen. Tijd dus voor hercertificering. MSMOG collega Vincent Mathlener was er ook, want het is het beste om meer dan één man te hebben die het kan onderwijzen. 

Het is zaterdagmorgen, 2 november. De eerste kandidaten melden zich al om 9.30 uur op molen De Engel in Varsseveld. Een mooie molen, overigens, zeer de moeite van een bezoek waard. Op de begane grond is a l'improviste een theorielokaal gefabriceerd, met een tafeltje, beamer, scherm en her en der geleende tuinstoeltjes. De koffie staat klaar en zelfs een mooie voorraad gevulde koeken, dank aan de gastvrije molenaars van De Engel!

Nicky van Oorschot legt eerst de theorie uit. De noodzaak van valbeveiliging is ieder duidelijk: een val uit een gevlucht overleef je vaak niet of ten minste niet zonder ernstige gevolgen. Dat wil niemand. Waar je dan weer niet zo snel aan denkt is dat je de stelling af moet zetten als je in het gevlucht gaat werken - want je wilt niet bovenop iemand vallen, of je gereedschap op iemands hoofd laten landen.  De onderdelen van de PBM (persoonlijke beschermings maatregel) worden getoond en hoe je ze aan elkaar rijgt. 

Van te voren was gevraagd om zelf je eigen set mee te nemen. Bij inspectie blijkt dat onze set een probleem heeft: delen van de helm en de strop zijn aangevreten door muizen. Gelukkig niet de duurste onderdelen, maar toch. De set ligt normaal gesproken in een opbergzak in de molen. Die opbergzak is dus duidelijk niet voldoende. Het best is het de set in een muisdicht afgesloten kast of kist op te bergen.  

Gelukkig is  er alsnog meer dan voldoende aanwezig om ieder de kans te geven met een set te oefenen.  En zo gaat het dan ook: na de theorie gaan we eerst "droogzwemmen". Nicky bevestigt een aantal touwen aan het gebint van de molen en we leren hoe de ASAP langs het touw rolt, hoe je hem test (met een ruk, hij moet dan vastslaan) en last but not least hoe je hem weer loskrijgt als hij is vastgeslagen. Het is een gezellige drukte met opgewekt pratende molenaars, die stiksels controleren, stickers bekijken, rukken aan ASAPs geven en elkaar uitleggen wat ze geleerd hebben.

En dan zit dit dus zo..?


Na het "droogzwemmen" en nog een rondje koffie, waar deze keer krakelingen bij verschijnen - je kunt over de verzorging op De Engel niet klagen! - is het tijd om het geleerde in het echt in de praktijk te brengen. In kleine groepjes gaat men de kap in om van Nicky te leren waar je de strop aan kunt bevestigen en waaraan eigenlijk beter niet. Dan wordt het touw aan de strop bevestigt met een karabijnhaak en naar beneden gegooid, zodat het langs het gevlucht ligt. Klaar om te klimmen.

Trainer wordt getrained


Nicky laat ieder naar boven klimmen. Maar voor dat kan moet je natuurlijk eerst je harnas aantrekken. Een "buddy" controleert of het allemaal goed zit. Dat geeft nog wel wat hilariteit, want ja, "ik mout die wel even bie dien kont zitten hor".. je moet de spanning van de banden immers overal testen, dus ook tussen de benen van de man die je controleert. Je moet je hand er door kunnen steken, maar als je dan een vuist maakt moet je die niet terug kunnen trekken. 

En omhoog! Daarna klimmen we één voor één naar boven. Je hebt er eigenlijk helemaal geen last van, van die valbeveiliging, constateren de nieuwelingen tevreden. De oudgedienden wisten dat al, maar leren evenzogoed toch nog weer nieuwe dingen. Hoe je de ASAP ontspant bijvoorbeeld, of dat je het touw he best over je linkerhand kunt laten lopen.

Na een leuke dag nemen de molenaars en de trainer afscheid van elkaar. Klaar voor weer drie jaar verantwoord lesgeven!

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het blijft de komende dagen licht wisselvallig, maar vanaf Koningsdag zal de temperatuur wel op een hoger niveau komen. Echte garantie op droog weer is op deze dag echter nog te veel gevraagd.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-