Tijdslijn 98 dagen (woe 30 nov 2022 ... don 25 aug 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als het nevelig is op Sint Martijn, dan zal de winter niet koud zijn.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Eduard er door! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
woensdag, 7 oktober 2020
Hoera! Eduard is er door!Het is deze zaterdag redelijk weer, al is de wind wat onbestendig. Om 11.00 uur komt instructeur Henk Klöpping aan bij molen Edens in Winschoten. Even later volgt instructeur Lex van der Gaag. Voor de glazen deuren die bij de ingang zijn geplaatst staat een tafeltje met desinfecterende zeep. Op de deur een briefje: niet meer dan 8 mensen binnen. Zowel Henk als Lex slaan dus, voor ze naar binnen gaan, aan het tellen. Van binnen wordt gewenkt "Kom der moar in hor". Helemaal achterin zit examenkandidaat Eduard Vroom. "Moi Eduard, aal goud jong?" De grote dag is gekomen.

Vandaag doet Eduard landelijk examen. Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad. Niet dat Eduard zo'n moeilijke leerling was, in tegendeel. Opgewekt en enthousiast en, in de ogen van zijn instructeurs, zeker al lang toe aan het examen. Eduard had zijn regionaal examen dan ook al lang gedaan: verleden jaar in november al. Maar ja, dan duurt het nog even voor hij voor het "landelijk" kan en juist toen kwam Corona.. en schoof alles dus een half jaar op. Maar nu ging het dus door.

Om te voorkomen dat Eduard zijn routine kwijt zou raken was hij door het MSMOG bestuur benoemd tot (buitengewoon) moleninstandhouder. Eduard was dan ook regelmatig op de Entreprise te vinden. Molen Edens in Winschoten is ook een forse jongen, net als de Entreprise, dus kon Eduard werken op een molen die leek op zijn examenmolen. En natuurlijk gaf instructeur en molenaar Jan Kugel hem zes weken van te voren de kans om de molen te leren kennen. Wat Eduard deed. Hij was dus heel goed voorbereid.

Maar toch.

Dat het examen bepaald niet makkelijk is blijkt wanneer de kandidaat die vóór Eduard aan de beurt was  sip moet melden dat het niet gelukt is. Daar schrikken de aanwezigen van. En natuurlijk proberen ze dan te troosten, hulp te bieden. "Doorzetten hoor! Je komt er wel! De volgende keer beter!"  - nou ja, de kandidaat moet het eerst allemaal nog even verwerken. De klap komt hard aan, want er is  jaren naar dit moment toegewerkt.  Eduard krijgt een bemoedigende knipoog van zijn instructeur. "Het gaat wel goed  hoor" lijkt die knipoog te willen zeggen. Maar ja, het moet nog wel even. 

Dan is het zover en Eduard wordt opgehaald om voor de commissie te verschijnen. Die nemen hem de maat, terwijl zijn instructeurs Winschoten inlopen om te kijken of er ook koffie te vinden is. Bij het verlaten van de molen horen ze nog net het ratelen van de lier - Eduard is aan het kruien. "Zal toch wel goed gaan" meent  Lex "het is een goede leerling". "Ja, ja, dat is zo, je hebt gelijk. Maar het moet nog wel even.." komt Henk. Beide mannen zijn haast nerveuzer dan hun leerling. Die zat er monter bij. Piekerend lopen ze een broodjeszaak in en bestellen koffie. 

Na een uurtje gaan de mannen terug. Is Eduard al klaar? Nee, nog niet. De molenaars  hebben gelukkig wel wat te bepraten. Het gaat over van alles: de roebreuk bij De Dellen, Corona, de politiek.. totdat Eduard de trap af komt. "Kloar?" - nee, hij moest even naar het toilet, nog niet klaar. En weg is hij weer.

Maar dan duurt het niet lang meer. We zien Eduard de trap afkomen, nu wachten op het beraad van de commissie. Hij zit nog niet eens - en we kunnen nog niet eens vragen hoe het ging - of hij wordt alweer naar boven geroepen. Nou - dat kan maar twee dingen betekenen... hij was bar slecht of hij was bar goed..

Dan komt witte rook en een blije Eduard komt naar beneden daveren "Ik ben er door!". 

Hoera! Gefeliciteerd, Eduard! Handen schudden mag even niet maar natuurlijk zijn er bloemen, is er  het speldje en wordt enthousiast geroepen. 

Van harte gefeliciteerd, Eduard! We hebben er een molenaar bij!

Molenaar Vroom!

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de avond verloopt vrijwel droog, al kan zeer lokaal wat lichte regen vallen. Ook gedurende de nacht blijft het op de meeste plekken droog en lokaal kan mist ontstaan.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-