Tijdslijn 98 dagen (don 30 jun 2022 ... vri 25 maa 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Blaast de wind in juni uit de noorderkant, zo waait het koren van het land.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Joa man! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door het leerteam   
zaterdag, 1 mei 2021
Berrus is de man!De molenaars van molen "De Germania" in Thesinge zijn al een tijdje op de molen als de examencommissie arriveert. De afdeling Groningen van het Gilde neemt er vandaag toelatingsexamens af. Leerling Bertus Hoetjer moet het bestuur bewijzen dat hij een goede molenaar is. Om half één zijn ook zijn instructeurs Lex van der Gaag en Henk Klöpping er, om Bertus een hart onder de riem te steken.  Ze hebben er wel vertrouwen in, Bertus is een serieuze en toegewijde leerling, die trouw de lessen heeft gevolgd. Hij kan het! Maar dat moet hij nu nog wel even bewijzen.. . Dik anderhalf uur later klinkt een luid  "joepie!" uit de molen - Bertus heeft het gehaald!

Het weer is niet zo geschikt voor een examen: geen wind, dus ook niet de kans om te bewijzen dat je goed kunt vangen. Maar zeilen voorleggen kan natuurlijk best. Vollen, dan lange halven. Gaat prima. De instructeurs en molenaars blijven beneden, zij willen en mogen niet storen bij het examen. Maar ze hebben zelf ook dit examen gedaan en weten ongeveer hoe het zal gaan.  "Nu zijn ze in de kap" weet de een. En even later "Nu gaan ze met het weer bezig". En dan komt Bertus na anderhalf uur de trap af. Hij moet wachten tot de commissie uitslag geeft.

"Hou ging het Berrus?" - "Nou, ik denk wel goud" komt Bertus. Maar voor hij verder kan gaan wordt hij alweer naar boven geroepen. De mannen beneden vallen nu stil en luisteren of ze mogelijk Bertus onderuit horen gaan als hij het slechte nieuws krijgt... maar .. dat krijgt hij niet. We horen een luid en welgemeend: JOEPIE! van boven komen.: ER DOOR! 

Na afloop krijgt Bertus een struikje van de instructeurs en moet hij natuurljk ook even op de foto. Links op de foto naast hem Jan Kugel, rechts van hem Herman Wubbolts. Drie glimmende mannen: de examencommissie die nog meldt dat ze maar weinig op te merken hadden over deze kandidaat, de kandidaat zelf die zich nu ziet beloond voor 2 jaar hard werken.  

Nu volgt nog een half jaar "nawerk" voor Bertus, die door de lokale afdeling van het Gilde aan zal worden gemeld voor het landelijk examen, dat door DHM (De Hollandse Molen) wordt afgenomen. Bijhouden van de praktijk en de theorie, onder leiding van de ook al glimmende instructeurs. Goud doan, Berrus!

Berrus het hom hoalt!

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vanmiddag wordt het op veel plekken nog zonnig en zomers warm, maar vanmiddag en vanavond wordt die warmte verdreven en dat gaat gepaard met flink wat neerslag.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-