Tijdslijn 98 dagen (don 30 jun 2022 ... vri 25 maa 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Is juni nat en guur, dan wordt alles slecht en duur.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Schilderbeurt Entreprise Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Martin van Doornik   
zondag, 20 juni 2021
Mooi werk! In de maand juni onderging de Entreprise in Kolham een schilderbeurt. De vorige keer vond plaats in de nazomer van 2017. Het is nog altijd verbazingwekkend hoe snel de verf achteruit kan gaan. Sneller dan bijvoorbeeld de verf van mijn voordeur thuis. De molenmaker zegt: molens staan in weer en wind, de houten delen worden rondom nat, wat veel vaker gebeurt dan bij een woonhuis. Stof tot nadenken bij onderhoud van molens.

Wieringa Bouwadvies heeft een verfsysteem op waterbasis voorgeschreven. Uit onderzoek blijkt dat dit zich beter houdt op molens dan de alkydverf.

Het was een heel karwei: vanuit een hoogwerker worden de kap, spruiten en staart schoongemaakt en geschuurd, daarna schilderen. Men had het weer wel gelukkig mee, soms wel erg warm. De molen ziet er nu mooi strak uit met de frisse kleuren.

Er was helaas ook een tegenslag: de dekkers van het stellinghek aan de zuidwestkant bleken na het schuren in slechte conditie te verkeren. Je moet er niet aan denken dat die breken als iemand daarop gaat leunen, dan is het voor die persoon einde verhaal. Nog geen twaalf jaar oud…. daarover zal met de MSMOG worden overlegd, evenals over de ramen in het bovenachtkant, waarvan de verflaag ook niet heel best meer is.

Gevaarlijke dekker

Verder was één stellingschoor aan de onderkant iets ingekort, omdat de staart daar moeilijk over de stelling heen gekruid kon worden.

Toen ik op 19 juni ter plekke was (precies 21 jaar na de brand), had ik nog wel de mogelijkheid om na overleg met de molenmaker, te mogen draaien. Alle windborden lagen op de stellingzolder. Na afloop heb ik de zeilen om de hekkens geslagen, iets wat ik in de 38 jaar dat ik molenaar ben, echt nog nooit had gedaan. Gek gezicht en zo hoort het ook niet, maar nood breekt wet. Want de voorzomen wachten nog op hun schilderbeurt. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Vreemde manier om te klampen

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vanmiddag wordt het op veel plekken nog zonnig en zomers warm, maar vanmiddag en vanavond wordt die warmte verdreven en dat gaat gepaard met flink wat neerslag.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-