Tijdslijn 98 dagen (woe 30 nov 2022 ... don 25 aug 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als in november het water stijgt, gedurende de winter gij 't nog vaker krijgt.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Wie binnen lös! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door het leerteam   
zaterdag, 6 november 2021
CEMI lichting 2021 - joa man!Het is zaterdagmorgen, half tien. Vincent is druk in het keukentje van ons "clubhuis" in Noordbroek. De geur van verse koffie drijft door de molenschuur. Op tafel "kouke". Eén voor een druppelen de leerlingen binnen. Dat zijn drie soorten: de meesten willen instandhouder worden. Een paar komen alleen de weercursus doen en Vincent komt observeren hoe je een les moet geven. Vincent gaat binnenkort zijn praktijkproef doen en mag zich bij gebleken geschikheid dan CEMI-instructeur noemen.  Het pittige theorie-examen heeft hij al gehaald. Om 10 uur is iedereen er. We gaan beginnen.

CEMI lichting 2021


Henk geeft een overzicht wat we gaan doen vandaag. De eerste zes weken gaan vooral over het weer, maar ook over veiligheid op de molen, de molenbiotoop en de meest voorkomende onderdelen van onze molens. In de afgelopen weken hebben we de theorie achter het weer leren kennen, en vandaag herhalen we dat nog eens en behandelen we de duiding van de weerkaart. 

CEMI 2021 - Jacco geeft zijn visie, Henk denkt na

Interactie met de docent en de andere leerlingen is belangrijk en wordt actief gestimuleerd. Je komt er bij deze opleiding niet mee weg passief te blijven, je moet echt actief meedoen. Henk stimuleert dat door leerlingen vragen te stellen, zaken zelf uit te laten leggen en kwisjes te doen. 

CEMI 2021 - Harry en Harm hebben lolLeren moet ook leuk zijn en dat is zeker zo op deze cursus. De CEMI opleiding is nieuw: een specifiek op onze molens gerichte korte, intensieve opleiding, die je in een half jaar tijd zo ver brengt dat je zelfstandig op één van onze molens mag draaien.  's Morgens doen we theorie, en 's middags praktijk.

CEMI lichting 2021 - praktijk

De CEMI opleiding heeft stevige borgingen voor de kwaliteit. De theorielessen worden gegeven door geschoolde en gecertificeerde instructeurs, die zijn getoetst door een onafhankelijke commissie. De praktijklessen worden gegeven door DHM gecertificeerde molenaars, die al vele jaren actief werken op onze molens. Kandidaten leggen vier examens af: weerkunde, molenbouw, veiligheid (met optie valbeveiliging) en het praktijkexamen. Je leert echt een vak.

CEMI lichting 2021 - kruienDe CEMI opleiding is een aanvulling op de landelijk erkende GVM opleiding, die ook bij ons wordt gegeven. We mogen gebruik maken van het GVM materiaal en de leerlingen zijn dan ook allemaal lid van het Gilde. Dat maakt het doorstromen naar de "grote"  opleiding makkelijker. De kandidaten kunnen na de eerste zes weken (weercursus, essentiële veiligheid en onderdelenkennis) al kiezen om door te stromen naar de GVM opleiding. Maar ze kunnen ook eerst instandhouder worden en daarna de GVM opleiding doen. Het is ook nog mogelijk om, door het succesvol afleggen van extra examens, op al onze molens te mogen werken, 

CEMI lichting 2021 - in de kap

De GVM opleiding leidt op voor molenaar en duurt gemiddeld drie jaar. Molenaars mogen daarna wel op vrijwel alle molens in Nederland draaien. Dat mag je niet als instandhouder. Maar als je geen molenaar wilt worden maar tevreden bent als je mag werken op één molen bij de MSMOG, dan is de CEMI opleiding een uitstekende keus. 

Banner zonsondergang mvdGP

Volgende week doet de lichting 2021 haar eerste examen: het examen weerkunde. Van de resultaten zullen we hier zeker verslag doen! 

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de avond verloopt vrijwel droog, al kan zeer lokaal wat lichte regen vallen. Ook gedurende de nacht blijft het op de meeste plekken droog en lokaal kan mist ontstaan.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-