Tijdslijn 98 dagen (din 9 aug 2022 ... woe 4 mei 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Zo d'eerste oogstweek is heet, een lange winter staat gereed.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Jubileum Windlust Overschild Facebook LinkedIn Twitter
maandag, 10 augustus 2009
Artikelindex
Jubileum Windlust Overschild
Feest

De jarige Windlust in Overschild Dit jaar is het 150 jaar geleden dat korenmolen Windlust in Overschild is gebouwd. De molen werd oorspronkelijk als zogenaamde "grondzeiler" gebouwd, waarbij gebruik werd gemaakt van onderdelen van o.a. een poldermolen, die in Steendam gestaan moet hebben. J.F.Dreise uit Woltersum, een telg uit een bekende familie van molenmakers in die tijd, bouwde de molen aan de Kanaalweg.

Vermoedelijk in verband met huizenbouw in de omgeving van de toen nog laagstaande molen, waardoor de windvang beperkt werd, werd Windlust "verheven" tot stellingmolen. Dat gebeurde omstreeks 1914 door H.Schuurman, die een ongeveer vijf meter hoge stenen onderbouw optrok, waarop later de molen werd geplaatst.

In de molen bevindt zich nu nog één koppel maalstenen, dat tot de op dag van vandaag gebruikt wordt om granen tot diervoeder te malen. Eerder werd in de relatief kleine molen ook nog gewerkt met pelstenen (van gerst naar gort) en een koekenbreker.

Bovendien stond er in het kleine gebouwtje naast de toegangsdeur een zogenaamde éénpitter Bronsmotor, die op windstille dagen een maalkoppel op de begane grond aandreef. Sommige geboren en getogen Schildjers kunnen zich nog herinneren, dat het "pof-pof-pof" over het hele dorp weerklonk en dat er uit de uitlaat van die mooie rookringen de lucht in werden geblazen. Jammer genoeg is deze motor als schroot afgevoerd. 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de as van een krachtige zone van hoge barometerstanden bevindt zich vandaag en de rest van deze week ten noorden van ons land. Daardoor waait de wind uit oostelijke richtingen en wordt warme tot zeer warme continentale lucht naar ons land getransporteerd.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-