Tijdslijn 98 dagen (vri 19 apr 2024 ... zat 13 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
April veel regen, brengt grote zegen.
Gewonnen! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Willy Baas   
maandag, 28 maart 2022
WeerstationIn 2020/2021 was het thema van het Pronkjewailpad “Molens”. Hiertoe waren bij ruim 50 molens, verspreid over de hele provincie Groningen, extra thema-stempel-posten ingericht. Bij die extra stempelposten konden vragen over molens beantwoord worden. Uit de inzendingen met de juiste antwoorden kwamen vijf winnaars in beeld. Deze winnaars waren de inzenders met de meeste goede antwoorden. Vier van de vijf winnaars, sommige met partner, namen de uitnodiging van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MsMOG) aan en werden 13 februari 2022 gefêteerd in de Molenschuur bij molen de Noordstar te Noordbroek. Na de ontvangst met koffie en koek, een woord van welkom door Reint Huizenga (voorzitter MsMOG) en een introductie door Bert Steenhuizen, werd het programma gestart.

Het eerste deel van het programma behelsde een uitstekende presentatie van Lo Meijerhof. Het onderwerp was de molen de Noordstar in de breedste zin des woords: de geschiedenis van de molen en zijn omgeving, de bevolking en de (natuur-)rampen die ze het hoofd moesten bieden, de vele verschillende houtsoorten die gebruikt werden bij het bouwen van de molen, meerdere soorten smeermiddelen voor de diverse bewegende delen, voorbeelden van te malen graansoorten. Van de verschillende houtsoorten, smeermiddelen en graansoorten waren monsters voorhanden. Alles bij elkaar bijzonder interessant en aanschouwelijk.

De lunch was een prettige en smakelijke onderbreking. Er stonden onder andere een heerlijke erwtensoep en ouderwetse pannenkoeken op het menu. Dit was ook het moment waarop “wandelervaringen” werden uitgewisseld: de (soms best) moeilijke vragen, de onverwacht prachtige omgeving waar gewandeld werd en de voldoening een fysiek stempeltje te scoren in plaats van een digitaal exemplaar.

Het tweede deel omvatte een rondleiding door de Noordstar en een quiz. Daartoe werd de groep in tweeën gesplitst. Een aantal gingen, onder leiding van Taeke Overdijk (buitengewoon instandhouder op molen de Noordstar) de molen verkennen. De rest kreeg quizvragen voorgelegd, waarbij de opgedane kennis van de presentatie van de ochtendsessie werd getest. Vervolgens werden de groepjes gewisseld.

Onder het genot van thee met koekje/chocolaatje, werden de juiste antwoorden op de quizvragen bekend gemaakt. Iedereen had goed opgelet en de scores van de “rivaliserende” groepen liep gelijk op! Echter: De vraag over de stand van de molenwieken bij rouw werd echter door één groep fout beantwoord. Er waren dus winnaars én verliezers.

Lo Meijerhof had echter voor iedereen een prijs: een weerstation. De winnaars kregen ook nog een pakketjes aangeboden waar onder andere pannenkoekenmeel plus recept in zat. Vervolgens waren er, ter afronding, drankjes en hapjes.

Weerstation

De dag werd afgesloten met een woord van dank door Bert Steenhuizen. De uitnodiging en de invulling werd door alle deelnemers als bijzonder aangenaam en gezellig ervaren.

Er was veel waardering voor de inzet van Bert Steenhuizen (organisatie), Lo Meijerhof (presentatie), Taeke Overdijk (molenaar) en Janneke Hetebrij (catering).

Al met al een bijzonder geslaagde en gewaardeerde afronding van het themajaar “Molens” van het Pronkjewailpad.

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de komende tijd staat in het teken van buien. Het is daarnaast ook kouder dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Na het weekend lijkt het wel iets minder nat te gaan worden.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-