Tijdslijn 98 dagen (don 30 jun 2022 ... vri 25 maa 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Blaast juni uit de noorderkant, verwacht veel koren op het land.
๐Ÿ”Š Record gehaald! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
zaterdag, 9 april 2022
Het record is gehaald! Vincent Mathlener en Paul Cuijpers zijn deze zaterdag al vroeg op de Noordermolen. Ze doen mee aan de recordpoging, georganiseerd door het Gilde van Vrijwillige Molenaars, om zoveel mogelijk Nederlandse molens gelijktijdig te laten draaien. RTV Noord komt ook nog langs - het interview kun je aan het eind van dit artikel beluisteren. Naast de Noordermolen doen ook de meeste andere MSMOG molens mee. De Dellen staat nog zonder gevlucht, die kan dus niet. Maar wel de Entreprise in Kolham, De Ruiten in Froombosch, de molen van de Groote Polder en de Fraeylemamolen in Slochteren, Stel's Meulen in Harkstede, de Noordstar in Noordbroek en de Windlust in Overschild.

Uiteindelijk blijken 807 molenaars hun molen een uur lang tegelijk te hebben laten draaien, dit om het 50-jarig bestaan te vieren van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Dat is veel meer dan werd verwacht. Het Gilde was uitgegaan van drie- tot vierhonderd molens die hun wieken zouden laten draaien. Vandaag was eigenlijk geen echt record, het komt niet in het Guinness Book of Records. Maar gezien dit succes willen de molenaars volgend jaar een officiรซle poging wagen.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars is een belangenvereniging die in 1972 is opgericht en 2600 leden heeft, onder wie ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. De MSMOG leidt sinds 2009 ook molenaars op namens het Gilde. In Nederland zijn er nog ongeveer veertig beroepsmolenaars, de anderen zijn vrijwilligers. Er zijn nog ongeveer 1200 historische molens in bedrijf. Ook 29 molens in het buitenland deden mee aan de actie.


Vincent Mathlener en Paul Cuijpers op RTV Noord, 9 april 2022
 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de laatste dag van juni verloopt in vooral het binnenland nog zomers warm met in het oosten maximumtemperaturen tot 29 of 30 graden. De warmte wordt echter de wacht aangezegd. Dat proces gaat vanmiddag gepaard met regen en vooral in het noorden en oosten onweersbuien.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-