Tijdslijn 98 dagen (din 30 mei 2023 ... woe 22 feb 2023)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Scheert de zwaluw over water en wegen, dan komt of blijft er wind en regen.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Standerd..? Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de Technische Commissie   
dinsdag, 10 mei 2022
Standerd..?Soms zit het de molenaar niet mee. Zo had molenaar André Schuthof dubbel pech. Eerder brak een roede af van molen De Dellen, waar André de molenaar van is. Grote ontreddering, een geweldige inspanning van Bestuur, vrijwilligers en allerhande donateurs volgde - met als resultaat dat we De Dellen weer kunnen herstellen. Maar het noodlot was nog niet klaar met André: bij de serie zware stormen die we recent hadden bezweek ook nog eens de staak van de tjasker, die altijd bij De Dellen staat. Gelukkig is dat ook weer goed gekomen.

De technische commissie had een enthousiast voorman gevonden in de persoon van Jacco de Maat, die het project "herstel molenstaak" naar zich toetrok. De staak -  een dikke houten paal - was deels verrot en de stormen deden de spreekwoordelijke emmer overlopen. Alternatieven voor herstel werden overwogen: een betonnen paal (die in ieder geval nooit meer zou rotten) werd uiteindelijk toch als onvoldoende authentiek gezien. Een nieuwe staak zou natuurlijk prima kunnen maar die zou weer wegrotten en dan zit je uiteindelijk met hetzelfde probleem. Uiteindelijk werd gekozen voor een luxe oplossing, die nog terug te vinden was in een boek van TC lid Binne Kunnen: een standerd. Die lijkt veel op de standerd van een reguliere standerdmolen. De dragende balk staat nu niet in de grond maar zweeft boven twee kruisplaten, die hem dragen met een aantal "steekbanden". Een dure, maar zeer bestendige constructie, is de gedachte. Goed voor weer vele jaren draaiplezier, met dank aan molenmaker Molema!

Standasker..?

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het is de komende dagen droog met soms veel zon en soms wat meer bewolking. De windrichting is de bepalende factor voor de temperatuur. De wind komt aanhoudend uit noordoostelijke richting, maar het verschil zit 'm in het detail: Is de wind iets meer noordelijk, dan is het wat frisser. Is de wind een fractie meer oostelijk, dan kan het lokaal zelfs zomers warm worden.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-