Tijdslijn 98 dagen (vri 12 jul 2024 ... zat 6 apr 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Is de eerste juli regenachtig, gans de maand is twijfelachtig.
Windlust mail Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Lex van der Gaag   
vrijdag, 16 september 2022
De Dellen ontluisterdLex van der Gaag, molenaar van de Windlust, schrijft regelmatig aardige stukkies voor de dorpskrant "Schildjer Proat", die in en rond het dorp Overschild wordt gelezen. Ook voor niet-Schildjers interessant, dacht de webmaster. Dus hier integraal het laatste nieuws uit Overschild.

W I N D L U S T M A I L 2022-03

De molenmaker heeft de Windlust van enkele nieuwe boventafelementdelen voorzien en wij, de molenaars, kunnen weer helemaal rond kruien. De molen is terug in normaal bedrijf. Niet meer extreem voorzichtig tot de krijtstreep op de muur of het pot loodstreepje op de balie en dan hopen dat alles goed gaat maar gewoon vol er tegenaan. Hai wat een opluchting. Ik heb er foto’s bij gedaan waarop een beetje te zien is wat er is gebeurd.

Beneden in het motorhuis zijn nog steeds alle aanpassingen niet naar behoren en de motor werkt nog niet zoals het zou moeten. Wel zijn we bezig om het maalkoppel in orde te krijgen en o.a. de buiten- en binnenrijn zijn opgeknapt. Deze waren zo erg versleten dat er ribbels opzaten waardoor de lopersteen niet soepel draaide en zich soms vreemd gedroeg. Deze rijnen zijn in elkaar passende stukken ijzer die een soort cardanophanging vormen waardoor de steen recht blijft draaien. Voor de autoliefhebbers: zoals bij een homokineet. Als dat ding kapot is hoor je vreemde geluiden bij het wiel in de buurt en zo is dat ook bij versleten rijnen bij een molensteen.

OK, tot zover de techniek. We zijn bezig met de ombouw van het maalkoppel beneden en dat vordert heel langzaam. Dat komt vnl. omdat we moeten wachten op onderdelen die we niet zelf kunnen maken. Zodra die er zijn kunnen we weer verder. Dit geldt overigens ook voor de motor. Er is een oplossing gezocht en waarschijnlijk gevonden voor het luchtprobleem. Als dat werkt kunnen we de motor op lucht starten en als hij eenmaal loopt dan kan hij zelf de voorraad lucht op peil houden. Wordt vervolgd.

Door de hitte en de droogte van de laatste maanden zijn er toch wat onregelmatigheden opgetreden. De kammen zijn van hout en hout heeft de neiging te krimpen bij langdurige droogte. Aldus geschiedde en er blijken kammen los te zitten. Meestal kunnen we dan de wigjes waarmee ze geborgd zitten even aanslaan, aanhalen zegt de molenaar, en dan zitten ze weer vast. Maar soms is dat nog te weinig en dan moeten de kammen gevoerd worden. We halen de kam eruit, doen een strookje doek om de staart van de kam en plaatsen dan de kam weer terug. Dat is bij een stuk of 4 kammen gebeurd. Probleem over, gaan met die banaan. Maar wel goed blijven luisteren naar gerabbel en geratel en dan vooral afwijkende geluiden.

Er wordt momenteel volop geoogst, dus we kunnen binnenkort graan verwachten en dan gaat het weer stuiven in de Windlust. 10 en 11 september zijn de open monumentendagen en natuurlijk zijn we zaterdag 10 september van de partij, misschien draait de BRONS-motor wel. Dus welkom op de molen.

Maar eerst nog even de foto’s van de reparaties aan het boventafelement van de Windlust. Goed te zien is dat de boel verzakt en aangetast is. Het was dus heel erg nodig dat de delen werden vervangen en dat is keurig uitgevoerd.

 

Verzakt boventafelement WindlustLinks: de vermolmde hondsoren.          Rechts: de doorgezakte delen

 Verzakt boventafelement Windlust II


Links: gebroken tafelement.          Rechts: EN WEER KLAAR!

Dan wil ik jullie hierop attent maken : molen onderhoud kost geld, HEEL VEEL GELD. Daarvoor zijn er fondsen in het leven geroepen die dit subsidiëren en ook provincie en rijk betalen eraan mee. Maar we moeten als stichting ook zelf actief werven en op zoek gaan naar middelen. Waarom zeg ik dit nu? Wel, bij de molen Noordstar in Noordbroek blijken de wieken in een dusdanig slechte staat te zijn dat het niet meer verantwoord is om er veilig mee te draaien of malen. Misschien weet u nog dat we vorig jaar getracht hebben de eerste prijs te verwerven bij de Vriendenloterij voor de Dellen waarvan het gevlucht was afgebroken. We eindigden toen op de 2e plaats en kregen voor elke stem, uitgebracht op de Dellen, 1 euro. Hoewel dat een respectabel bedrag van ruim 7000 euro opbracht kwamen we 480 stemmen tekort voor de hoofdprijs van € 75.000. Heel jammer dus maar we waren wel blij met het bereikte resultaat.

Tot onze grote vreugde mogen we dit jaar weer meedoen met de Vriendenloterij voor de molenprijs 2022. Deze keer willen we een nieuw wiekenkruis voor de Noordstar in Noordbroek. Wij zetten alles op alles om deze keer de hoofdprijs in de wacht te slepen en daar hebben we jullie hulp hard bij nodig. Maar het kost jullie deze keer helemaal niets (ook belangrijk in deze tijd ) !

Wat vragen wij van jullie? Vanaf 7 september 10.00 uur mag iedereen een stem uitbrengen bij de Vriendenloterij op zijn of haar favoriete molen, in ons geval dus de Noordstar. Dat gaat met een QR-code. Dat schijnt niet zo moeilijk te zijn want het is mij vorig jaar ook gelukt en ik sta bekend als digibeet. Als jullie je stem hebben uitgebracht en dat kan maar één keer, geef hier zoveel mogelijk bekendheid aan bij jullie familie, vrienden, kennissen, op je werk en waar dan ook zodat die mensen ook allemaal gaan stemmen want we willen minimaal 8000 stemmen ophalen, liefst nog veel meer. Dus allemaal meedoen. Van de flyer heb ik een copie gemaakt en ik ga ervan uit dat de QR-code werkt.

 

QR-code Noordstar

 

Mocht het nu niet lukken met die QR dan kan het altijd nog rechtstreeks: tik in uw browser https://www.molenprijs.nl/noordbroek

Nou het is een lang stuk geworden dus ik stop ermee en ik hoop dat de redactie het allemaal plaatst. TOT MAILS/MEELS ook namens Marius en Jacco.

Lex.

P.S. En vergeet niet te stemmen op de Noordstar in Noordbroek. Laat de Noordstar weer stralen! Stem op Noordbroek Stem vóór 3 oktober 2022 op de Molen van Noordbroek www.molenprijs.nl/noordbroek Stemmen kan vanaf 7 september 2022, 10.00 uur Je maakt kans op een molenarrangement t.w.v. €450,- en wij maken kans op de molenprijs 2022! VriendenLoterij Molenprijs 2022

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vanavond en vannacht is het landinwaarts vrijwel droog. In de kustprovincies blijft het vrij nat met buien. Morgen is nog een bewolkte, buiige en vrij koele dag. Vooral na het weekend wordt het plaatselijk zomers warm.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-