Tijdslijn 98 dagen (woe 28 feb 2024 ... don 23 nov 2023)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Is februari nat en koel, dan wordt juli dikwijls heet en zwoel.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Actueel nieuws Kolham Facebook LinkedIn Twitter
woensdag, 28 oktober 2009
Vrijwilligers hebben het druk. Zeker bij molenstichtingen: gewone vergaderingen, bouwvergaderingen, begeleiding bouw, foto´s maken, les geven aan nieuwe molenaars, zelf molentje draaien, brieven schrijven, nieuwsbulletins maken en naast Kolham de andere molens niet vergeten. Oh ja: bijna mijn gewone werk vergeten; dat doen we er ook nog even bij. Dan kan het even duren voordat je weer een ingeving hebt om het nieuwste nieuws over de molen van Kolham op de website te plaatsen.

 

Sinds het vorige bericht is er heel veel gebeurd. En van dat vele zijn (gelukkig maar) ook steeds foto´s gemaakt. Dat heeft als voordeel dat ik u nu niet zoveel met tekst hoef te vermoeien. Ook al dacht u dat misschien, toen u de introductietekst op de home-pagina las.

Ondertussen is het achtkant zo goed als gereed om (letterlijk) verscheept worden. De stelling wordt deze week (ik schrijf week 44-2009) naast de molen geheel inelkaar gezet en vervolgens om het achtkant getakeld. Wel gaat eerst het restant van de verbrande molen er nog af. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt, maar lang zal het niet meer duren. Ondertussen is het transport van het achtkant in voorbereiding; we moeten de benodigde vergunningen hiervoor nog in huis hebben. En ook wordt al flink gewerkt aan de kap van onze Entreprise in de werkplaats in Heiligerlee. Ziehier de totale voortgang in vogelvlucht. Hieronder kunt u meegenieten van enkele foto´s, waarbij ik volsta met het geven van een korte ondertiteling. We doen ons best om zo gauw enkele belangrijke data definitief zijn deze op de site te plaatsen. Inmiddels begrijpen we van vele kanten dat een grote groep mensen de transport- en takelwerkzaamheden niet willen missen! Kijk dus regelmatig naar onze site, want eindelijk maar toch komt het nu dichtbij...

 beschot 8kant
 Aanbrengen beschot op het achtkant
 onbekende foto
 Aanbrengen van eerste ademende laag
 deklaag bitumen
 Toplaag bitumen. In de hoeken volgt nog een strook met lichtgrijze leislag, zodat het er uit gaat zien als in 1958
 binnenkant achtkant
Een voorlopige blik aan de binnenkant
 kruivloer en overring
 Kruivloer (rechtsonder) en overring van de kap (linksboven)
 onbekende foto
 Voeghouten, windpeluw en korte spruit. Voorlopig geplaatst op de overring ten gunste van correcte maatvoering
 frezen sleuf penbalk
 De sleuf voor de penbalk wordt gefreesd. Aan de zijkant van het voeghout ziet u de afschrijving voor de overring
 onbekende foto
 Maken van de zwaluwstaartverbinding die de korte spruit vast positioneerd op de voeghouten
 overzicht kap in aanbouw
 Kap in wording. De constructie wordt steeds meer herkenbaar
 zagen hoekstijl
 De houtverbinding van de hoekstijl wordt bijgezaagd
 
 
 
 

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vannacht is het vrij rustig, maar het blijft niet overal droog. In het noordwesten is kans op wat gemiezer. In het oosten en zuidoosten is kans op mist. Daarnaast gaat het in het binnenland tijdens opklaringen licht vriezen.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-