Tijdslijn 98 dagen (zat 20 apr 2024 ... zon 14 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Al doet april zich goed aanschouwen, zijn kuren zijn niet te vertrouwen.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Meer geld nodig Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Marcel Looden   
vrijdag, 9 december 2022
Ter Apel stemt! (banner)

[Bron: DvhN] De restauratie van de Noordstar in Noordbroek, onlangs winnaar van de landelijk Molenprijs, gaat veel meer geld kosten dan aanvankelijk was verwacht. De bestuurders van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen, die het monument onder haar hoede heeft, gingen uit van een bedrag van 2 ton. "Maar het blijkt dat we nu al 260.000 euro nodig hebben, door bijvoorbeeld gestegen kosten van bouwmateriaal" zegt Bert Steenhuizen, een van die bestuurders.

De Noordstar, gebouwd in de 19e eeuw, is een van de pronkjuwelen van Noordbroek, maar verkeert in een matige conditie. De wieken, roedes en kap zijn niet meer in orde en moeten worden gerestaureerd. Steenhuizen en zijn medebestuurders maakten een restauratieplan en namen daarmee deel aan de landelijke Molenprijs-verkiezig, georganiseerd door De Hollandsche Molen en de Vriendenloterij.

Ze wonnen de verkiezing in oktober met overmacht en kregen 75.000 euro. "We gingen toen nog steeds uit van die 2 ton, maar moeten onze berekeningen dus bijstellen" aldus Steenhuizen. "Via subsidies en fondsen moeten we nog veel geld binnenkrijgen." 

Hij hoopt dat via een proviciniale subsidieregeling de helft van het nog benodigde bedrag wordt verkregen. "Begin volgend jaar wordt dat duidelijk. En vervolgens moeten we allerlei andere fondsen  aanschrijven. Fondsen die in 2023 weer geld tot hun beschikking hebben.  We blijven positief; zonder de prijs was het natuurlijk veel moeilijker geworden. Maar er is nog wel een lange weg te gaan."

Wanneer restauratie wrodt voltooid, kan dus nog niet worden gezegd. Zeker is wel dat tot dat moment de wieken van de Noordstar niet meer draaien. Aanvankelijk deden ze dat soms nog wel bij een matige wind. "Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het niet meer mag", zegt Steenhuizen. Het risico dat bijvoorbeeld een wiek afbreekt, is is te groot.

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: dit weekend hebben we nog altijd te maken met ondermaatse temperaturen voor de tijd van het jaar. Bovendien vallen daarbij vooral vandaag nog buien en staat er een stevige noordwestenwind. Ook na het weekend blijft het fris met een toenemende kans op nachtvorst.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-