Tijdslijn 98 dagen (woe 24 apr 2024 ... don 18 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Bloeien de bomen tweemaal op een rij, zal de winter zich rekken tot mei.
Rouw Entreprise Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
maandag, 23 januari 2023
Rouw EntrepriseOplettende automobilisten zagen het al vanaf de snelweg: de molen Entreprise staat in rouw. Recent is Gerard Sturkenboom overleden. Hoewel hij geen Kolhamster was, zelfs geen Midden-Groninger, heeft molenaar Martin van Doornik toch besloten de molen te laten rouwen. Dit gezien de grote rol die Gerard heeft gespeeld in de molenwereld. Ook omdat Gerard  diverse molenaars van de MSMOG het examen van De Hollandsche Molen heeft afgenomen.

Rouw Entreprise (groot) Gerard is vanaf 1978 met molens bezig en is in 1980 geslaagd voor het Getuigschrift. Daarna is hij molenaar geworden op De Grenswachter in Luyksgestel. Enkele jaren later is hij molenaar geworden in Heeze, waar hij veel voor de Sint Victor heeft gedaan in restauratie en werk aan en bij de molen.

Hij is vanaf de instelling in 1980 enige jaren bestuurslid geweest van de Afdeling Noord Brabant van het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM). In deze functie nam hij ook proefexamens/toelatingsexamens af. Dit totdat hij werd verkozen in het landelijk bestuur van het Gilde van Vrijwillige Molenaars in 1988. Daar werd hij afdelingscoördinator. Vanaf 1997 is hij voorzitter geworden, dat heeft hij tot 2003 gedaan.

Gerard heeft verder veel werk gedaan om de Watermolenaarsopleiding van de grond te krijgen. In de werkgroep heeft hij een voortrekkersrol gespeeld met als resultaat dat er een aparte opleiding voor watermolenaars is opgestart.

Al die tijd heeft Gerard als instructeur een groot aantal mensen opgeleid tot Vrijwillig Molenaar. Het juiste aantal weten we niet maar het zijn er tientallen. Hij heeft verder velen jaren lang deel uitgemaakt van de Adviesraad van de Molenstichting Noord-Brabant en is daar tot zijn dood voorzitter van gebleven.

Bijzonder is zijn inzet geweest voor de inventarisatie van het biotooprapport dat vorig jaar verscheen. Gerard heeft persoonlijk alle 120 Brabantse windmolens bezocht en hij heeft foto's gemaakt vanaf de molen in 8 windrichtingen om de rapportage te ondersteunen. Op die tochten heeft hij ook menig molenaar adviezen en ondersteuning gegeven in hun vragen en contacten naar bestuurders. Voor de uiteindelijke rapportage heeft Gerard vele overleggen gevoerd met mensen van het bureau van De Hollandsche Molen (DHM) en andere instanties.

Ook in de watermolenbiotoop rapportage en de start van de pilot voor de watermolens heeft Gerard samen met Riet Meijer - en in de tijd dat Riet een wereldreis maakte grotendeels alleen - allerlei overleggen gevoerd met De Hollandsche Molen, de waterschappen en bureau Lameris om de pilot tot stand te brengen.

Last, but not least was Gerard sinds 2008 ook examinator in de examencommissie van De Hollandsche Molen. Hij heeft ook diverse MsMOG molenaars het examen afgenomen, zie bijvoorbeeld https://www.msmog.nl/392 en https://www.msmog.nl/447 .

Totaal onverwacht overleed Gerard op 19 januari op 67-jarige leeftijd. Hij wordt gemist.

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het is aan de frisse kant voor april en dat blijft het ook nog enkele dagen. Vanaf Koningsdag wordt het een stuk zachter maar er blijft wel kans op enkele buien.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-