Tijdslijn 98 dagen (vri 24 mei 2024 ... zat 17 feb 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als is Marmertus oud en grijs, hij houdt toch van vorst en ijs.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
📹 Fraeylema hervijzeld! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Jan Wehrmeijer   
dinsdag, 20 juni 2023
kiek ais aan!Om kwart over zeven rijdt de telescoopheftruck bij Doornbos uit Aduard weg. De vijzel ligt op een aanhangwagen, die er vooraan rijdt. Zo gaat het span naar Slochteren. Veel harder dan 25 kilometer per uur gaat het niet, de heftruck kan niet harder. Het kost dan ook een uur om bij de Fraeylemamolen te komen. Daar staan molenaar Koos Uil en (bijna) instandhouder Jan Wehrmeijer al vol verwachting klaar.

"Nou, der oaf din moar met dat ding" en zo gaat het ook:

 

Het is nog even sturen en draaien, er staan nogal wat kruipalen en er is weinig ruimte. Maar het lukt uiteindelijk toch en dan ligt de nieuwe vijzel op zijn plek:

Vijzel is er bijna

 

Maar waar is in hemelsnaam het bronzen lager waar de vijzel in moet draaien? O, wacht "op waarkbaanke loaten liggen" - een expeditie Adorp volgt. "Gelukkeg laag e der nog!" grijnst de molenmaker. Ja, gelukkig..

Vijzel ligt er - Koos poetst de spijkerband

 

Er is altijd wat maatwerk  en ook nu weer: de rugbalk wordt iets bijgezaagd. Die ging net niet niet lekker op zijn plaats. En als hij er weer uit zou moeten heb je dan kans dat het beton werk stuk zou gaan. 

Vijzel in maalgang en Koos kijkt toe


 

Verder ging het werk voortvarend en met de nodige precisie.

Vijzel in ligt in halslager, open


 

Maar al met al  toch een hele dag bezig geweest …

Vijzel in maalgang buitenaanzicht

 

Morgen gaan we de balken waar de luiken op rusten vervangen en zo nodig de vijzel afstellen en binnen in de molen de zaak verder afmonteren.

En weer een project (bijna) afgerond. De Fraeylema kan bijna weer malen!


Op de tweede dag worden de maaldekbalken vervangen ...

Maalgang met nieuwe maaldekbinten

 

.. en plaatsten we een nieuwe potbalk en krooshek ..

Krooshek en potbalk

 


En op de derde dag - het resultaat: van boven naar beneden ..

Nieuw maaldek - van de andere kant

 .. en van beneden naar boven:

Nieuw maaldek


En dan.. het resultaat:

 

 

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: lagedrukgebieden blijven een stempel drukken op het Nederlandse weer. Dit betekent dat er voorlopig geen einde komt aan het wisselvallige weer. Dit is vooral morgen en zaterdag goed te merken, dan spelen stevige regen- en onweersbuien een hoofdrol.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-