Tijdslijn 98 dagen (woe 29 nov 2023 ... don 24 aug 2023)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
IJs op de dag van Saturijn, het weer maakt daarna korte mette met dit venijn.
Allemaal geslaagd! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door het leerteam   
zaterdag, 24 juni 2023
Blije gezichten en bossen bloemenVandaag is het examendag. In totaal maar liefst zes examens - in twee soorten. Molenaars in opleiding Henk van der Mast en Albert Meijering worden door de Groninger afdeling van het GVM getoetst of ze al klaar zijn voor het landelijk examen. Dat gebeurt op molen De Korenschoof in Noordlaren. En instandhouders in opleiding Koen van der Zwaag, Marjolein Heins, Marco Doornbos en Henk Kramer zitten in de molenschuur in Noordbroek, waar een delegatie van het MsMOG leerteam het schriftelijk examen veiligheid afneemt.  Ze slagen allemaal, blijkt aan het eind van de morgen. Gefeliciteerd!

Albert is in januari 2021 ingestroomd in onze GVM opleiding en Henk volgde in oktober van dat jaar. Normaal gesproken kan het wat sneller maar de Corona periode gooide roet in het eten. Desondanks hebben ze volgehouden met als resultaat dat ze vandaag hun kleuren mogen tonen aan de examencommissie van het GVM.

Kandidaat Henk van der Mast begint om 9 uur. Instructeur (ook Henk) Klöpping, die er uiteraard is om "moral support" te geven, mag niet bij het examen van zijn eigen leerlingen zijn, dat is regel om beïnvloeding te voorkomenl. Klöpping wordt dus zoals dat hoort "verbannen" maar vind dat helemaal niet erg - hij kan zo eens bijpraten moet molenaar Cor Kosmeijer die ook op de Korenschoof actief is. Cor is vroeger zelfs nog molenaar geweest op de molen van de Groote Polder en er is genoeg te bespreken. Ondertussen wordt kandidaat Henk de maat genomen: op de stelling waar hij moet kruien en zeil moet voorleggen, terwijl de commissie hem ondervraagt. Dan naar de kap, en dan zakt men af naar de zolders. Talloze vragen worden op Henk afgevuurd. Tenslotte nog het weerkaartje. Maar Henk houdt moedig stand. Aan het eind van de anderhalf uur wordt hij ook even verbannen want de commissie moet het altijd even overleggen. Bannelingen Henk en Henk staan nu naast elkaar de uitslag af te wachten. Daar komt het verlossende woord: geslaagd! Terwijl de ene Henk de administratie doet - hij mag nu naar het landelijk immers - draaft de andere naar zijn auto om een bos bloemen te halen, die hij de kersvers geslaagde aanreikt. En dan volgt de gebruikelijke foto.

Henk en de commissie

En terwijl Henk nog aan de bloemetjes ruikt, komt kandidaat Albert Meijering nu ook aangelopen. Want om 11.00 uur mag hij. Ook hij is gezond zenuwachtig, maar dat hoort er bij. Hij neemt verheugd kennis van het succes van zijn voorganger en feliciteert hem van harte. De geslaagde kandidaat heeft nu weer een normale bloeddruk en vertrekt met bloemen en blijdschap. Nou Albert nog..

Het ritueel herhaalt zich: de instructeur word weer verbannen en staat dus nog eens anderhalf uur met de aanwezige molenaars en de buren van de molen te praten. Het is gezellig en dat ze net het dorpsfeest houden in Noordlaren werkt ook mee. In de ban zijn is in die omstandigheden helemaal niet erg. Ondertussen herhaalt zich in de molen ook weer hetzelfde: kruien, opzeilen, naar de kap, zakken naar de zolder, nog eens zakken en het weer. En dan mag Albert ook naar beneden. Maar hij staat nog maar net naast Henk als hij ook alweer naar boven mag. En dan draaft Klöpping voor de tweede keer naar de auto - nog een bos bloemen. En volgt uiteraard ook nu een foto:

Albert in de bloemetjes

In de molenschuur neemt ceremoniemeester Lo Meijerhof ondertussen de examens Veiligheid af, die onderdeel zijn van de CEMI opleiding. De kandidaten worden geïnstrueerd wat mag en niet en dan volgt, onder het wakend oog van toezichthouders Reint Huizenga en Eduard Vroom, het eigenlijke examen. De kandidaten hebben daar anderhalf uur voor, maar zijn meestal veel eerder klaar. Het examen is onderdeel van de uitgebreide bewustwording over veiligheid op en om de molens, voor CEMI leerlingen die immers versneld worden opgeleid van het grootste belang. Vragen over brandblussers, veilige kleding, ongelukken op de molen en wat je dan moet doen,het plaatsen van hekken, het roken (of liever niet eigenlijk) op de molen en wat dies meer zij - er zijn 50 vragen en de kandidaten moeten ze eigenlijk allemaal goed hebben. Maar 40 is genoeg. Ze zijn door de ceremoniemeester heel ruim uit elkaar gezet - wat onderstaande foto bewijst. Spieken kan niet..

En de CEMI's zaten ruim..

De kandidaten zijn ook vandaag weer veel eerder klaar en vertrekken één voor één. Dan kijken de mannen van het leerteam gezamenlijk de examens na. En, zoals Lo in zijn verslag schrijft: "Alle kandidaten, toezichthouders en de examinator waren vroegtijdig aanwezig. Het examen is probleemloos en in een goede sfeer verlopen.De laatst vertrekkende kandidaat had 25 min. nodig voor het invullen van het examen. De antwoorden zijn door Eduard, Reint en Lo gecontroleerd. Alle kandidaten zijn ruim binnen de norm gebleven.". Dus krijgen alle kandidaten vanavond de fel begeerde badge toegestuurd. Gefeliciteerd!

CEMI kandidaat Jacco de Maat, die al eerder geslaagd was voor dit examen, brengt de middag door met praktijk op de molen van de Groote Polder. Daar legt Henk Klöpping hem de zeilvoering uit. Al met al een uitermate geslaagde dag!

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: er trekken vannacht buien over het land, die voornamelijk in de oostelijke helft van het land een winters karakter krijgen. In dat deel van het land kan het lokaal dan ook glad worden. Woensdag overdag wordt het droger en zonniger.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-