Tijdslijn 98 dagen (vri 24 mei 2024 ... zat 17 feb 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Regen en wind in het midden van mei, maakt de boeren vast niet blij.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Jan er door! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door het leerteam   
zaterdag, 4 november 2023
Vier gladiatoren bij de FraeylemamolenDe CEMI opleiding 2023 is afgerond. Een deel van de kandidaten moet wel nog een aantal examens doen. Daaronder het finale examen - de praktijkproef. Vandaag was Jan Wehrmeijer aan de beurt. Hem werd grondig de maat genomen - en hij is geslaagd! Van harte, Jan! 

Jan wil graag instandhouder op de Fraeylemamolen worden, dus wordt hem dáár het examen afgenomen. Het examen begint om één uur, maar om half één staan notulist Henk Klöpping en examinator Eduard Vroom al bij de molen. En dan zijn ze niet eens de eersten: Koos Uil, de molenaar, is er ook al. Even later sluit examinator Henk Helmantel zich aan en wordt begonnen met de voorbereidingen op het examen. 

De CEMI praktijkexamens zijn precies dat: de theorie is immers al getoetst, het gaat dus alleen om de praktijk. De examinering wordt gedaan door twee ervaren molenaars. Ze examineren met behulp van een turflijst waarop vermeld staat waar de kandidaat op getoetst wordt. Die krijgt de kandidaat van te voren toegestuurd, hij weet dus precies waar hij op moet letten.

Op de turflijst staan aandachtspunten, maar ook - vet gedrukt - zaken die de kandidaat altijd goed moet doen. Het gaat dan om veiligheid. Bijvoorbeeld: de hekjes moeten geplaatst zijn vóór het gevlucht in beweging komt. Zou de kandidaat dat niet goed doen is hij onmiddellijk gezakt. Zo zijn er nog een aantal "zware punten". De overige punten moeten grotendeels goed worden gedaan en je mag er niet al te veel missen, dan zak je alsnog.

Na het doornemen van de lijst zet molenaar Koos Uil de molen een veldje uit de wind. Want Jan moet wel laten zien dat hij de molen netjes in de wind kan kruien. En dan wordt de inmiddels gearriveerde Jan Wehrmeijer amicaal verwelkomt. Hij krijgt instructie en dan begint het examen.

Instructeur en notulist Klöpping mag niet meedoen met dat examen, want hij heeft Jan les gegeven.  Hij beperkt zich dus tot de boekhouding. En dat is een makkie, want examinatoren Eduard en Henk nemen de turflijst zelf mee en vullen hem al observerend in. Dus gaan "de andere Henk" en Koos voor de molen aan de picknicktafel zitten en praten eens bij, ondertussen vanuit de ooghoek de procedure volgend. 

Jan moet vertellen hoe het weer zal zijn in de komende 20 minuten en dan mag hij "zijn gang gaan". Zet hem maar aan het werk, Jan. En dat doet Jan. Hij hijst zelfs de vlag, al gaat dat niet helemaal goed en blijft die halfstok steken. Gelukkig wordt je daar niet op geëxamineerd..

Het was ook niet profetisch, want na dik anderhalf uur, als de molen weer netjes is "opgeborgen" zijn de examinatoren en notulist vrij snel klaar.  Geen enkel zwaar punt gemist, en de algemene indruk was meer dan goed. Jan heeft het verdiend en wordt gefeliciteerd door de aanwezigen. 

"Ik ben der bliede mit" zegt Jan. Je kunt het ook wel aan hem zien .. 

Jan met de pet

 

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: lagedrukgebieden blijven een stempel drukken op het Nederlandse weer. Dit betekent dat er voorlopig geen einde komt aan het wisselvallige weer. Dit is vooral morgen en zaterdag goed te merken, dan spelen stevige regen- en onweersbuien een hoofdrol.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-