Tijdslijn 98 dagen (vri 12 jul 2024 ... zat 6 apr 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Het weer op de 29 ste, is het weer van de 5 de februari.
Marco er door! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door het leerteam   
zaterdag, 1 juni 2024
Marco er door!Vanmorgen verzamelen zich Henk Helmantel, Eduard Vroom en Henk Klöpping bij de molen van de Groote Polder. Ze gaan Marco Doornbos de maat nemen. Die heeft eerder al zijn theorie behaald: de examens molenbouw, veiligheid, valbeveiliging en weerkunde. Nu is het tijd voor zijn praktijkproef. Aan het eind van de morgen is de uitslag bekend: Marco is geslaagd!

De praktijkproef van de CEMI opleiding tot moleninstanhouder wordt afgenomen door twee (zeer) ervaren molenaars, in dit geval Henk Helmantel en Eduard Vroom. Het examen wordt afgenomen door te observeren en er wordt gebruik gemaakt van een formele vinklijst. Dit om er zeker van te zijn dat elke kandidaat op dezelfde punten wordt beoordeeld en er geen willekeur op kan treden.

Henk en Eduard houden Marco dan ook goed in de gaten: let hij wel op de veiligheid, schat hij de situaties goed in, bedient hij de molen netjes?  Weet hij te vangen in de meest voorkomende vangstanden? Schudt die vang niet te veel? En zo voort. 

Aan de vangMarco aan de vang, Eduard kijkt of het gevlucht misschien schudt

Henk Helmantel kijkt ook nauwkeurig mee: hoe beweegt de kandidaat zich langs het gevlucht? Gaat hij netjes "als een plank" naar boven? Kent hij wel de stabiele werkhouding? Wordt het weer goed in de gaten gehouden? 

Komt dit wel goud?Henk observeert de kandidaat

Na bijna 2 uur controleren, observeren, opzeilen, vangen, en weer afzeilen is het klaar. De examinatoren vergaderen aan de keukentafel van instructeur en notulist Henk Klöpping. "Kin e t n beetje, jonges?" vraagt die. Samen doorlopen ze de vinklijst nog eens. Maar er is niet veel fouts te vinden in wat Marco deed. Unaniem is het oordeel: "geslaagd met vlag en wimpel". Marco is er blij mee. 

Marco er door! (groot)Even mooi zitten voor de foto - hoera, hij is er door!

De kandidaat mag, als beloning, de hele middag zelfstandig op de molen werken. Nog wel na toestemming van de molenaar, maar die maakt zich geen zorgen: hij heeft hem zelf opgeleid. We hebben er weer een instandhouder bij!

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vanavond en vannacht is het landinwaarts vrijwel droog. In de kustprovincies blijft het vrij nat met buien. Morgen is nog een bewolkte, buiige en vrij koele dag. Vooral na het weekend wordt het plaatselijk zomers warm.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-