Tijdslijn 98 dagen (din 9 aug 2022 ... woe 4 mei 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Is de eerste week in augustus heet, zorg voor goed warm winterkleed.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Hoera! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
maandag, 19 april 2010
Achtkant als UFO Onder grote publieke belangstelling is vanmorgen (19 april 2010) het achtkant van de molen Entreprise geplaatst. Daarmee heeft het dorp Kolham nu weer haar zo karakteristieke molen terug gekregen, zoals deze er ook nog in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw uitzag. De grote, karakteristieke ramen en de traditioneel Groninger afwerking van het achtkant en de kap met asfaltpapier maken de molen tot een van de mooiste pronkstukken in Groningen. Het werk nam om 8 uur aanvang: het achtkant werd, nog staande op de dieplader, dichter bij de molen gereden. Nadat de stroppen bevestigd waren aan de speciaal daarvoor om de koppen van de achtkantstijlen bevestigde metalen hijsogen kon het takelen beginnen. Heel voorzichtig kwam de molen los van de dieplader en begon een gecontroleerde, voorzichtige reis door het luchtruim. Om 10 uur stond het achtkant weer fier op de oude plaats.

Daarna werd de kap naar de molen gereden. De lange spruit werd vervolgens opgehesen en voorzichtig door de kap van de molen gestoken. Na veel wikken en wegen en schuiven en herschikken lag de spruit uiteindelijk op de juiste plaats. Met een forse mep van een balk - bij gebrek aan een voorhamer "din zo mor eevm" - werd de verbinding tussen spruit en voeghouten een feit. 

Middels aan de voeghouten bevestigde stroppen werd nu ook de kap op zijn plaats gehesen. De kap viel keurig binnen de kuip - een kuip waaraan de kenner al kon zien dat het hier om een neutenkruiwerk gaat. Molenaar Hans Bergman was zo trots als een aap met zeven staarten - hij was de avond ervoor nog duchtig aan het smeren geweest, zo'n kans krijg je nooit weer. Toen uiteindelijk de kap op zijn plek stond kon het niet anders, of Hans hing de Groninger vlag uit, samen met molenmaker en molenaar (in opleiding) Rob Hoving. "Kiek, hai hangt weer net zo oet t loek as vrouger" verzuchtte vraauw Bergman, opgelucht dat aan het 10 jarig wachten nu een einde leek te zijn gekomen. 

Secretaris Lammert Groenewold had het er maar druk mee: RTV Noord, RTL6, Het Bokkeblad en andere media te woord staan en ondertussen ook nog foto's en video's maken. Wat dat betreft had leerling Jan Danes het goed voor elkaar: hij had de hoogwerker van Molema geregeld en stond op 15 meter hoogte in de lucht unieke opnamen te maken. Opnamen die u binnenkort ongetwijfeld op de webstek www.molenentreprise.nl kunt bewonderen.

Links

De foto's van Jan Danes vindt u hier .

Martin van Doornik heeft foto's gemaakt die u op Mijnalbum.nl kunt bewonderen. 

MIO/Molenbouwer Rob Hoving heeft opnieuw fraaie video's geschoten: plaatsen van de stelling , transport achtkant en kap , plaatsing achtkant en kap

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de as van een krachtige zone van hoge barometerstanden bevindt zich vandaag en de rest van deze week ten noorden van ons land. Daardoor waait de wind uit oostelijke richtingen en wordt warme tot zeer warme continentale lucht naar ons land getransporteerd.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-