Molenstichting Midden- en Oost-Groningen - Leuke molendag


Tijdslijn 98 dagen (din 15 okt 2019 ... woe 10 jul 2019)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!

De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.

 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Oktober met groene blaan (bladeren), duidt een strenge winter aan.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Leuke molendag Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de redactie   
zondag, 9 mei 2010
Molendag 8 mei 2010 - GP op het Noorden Het weer viel nogal tegen, maar desondanks kwamen vele molen-enthousiastelingen jongstleden zaterdag af op de Slochter Molendagen. In het kader van Creatief 2010 werden op diverse molens verhalen voorgelezen. Daarnaast werden in het kader van de inmiddels beproefde samenwerking met het Gilde van oude ambachten in Slochteren bij diverse molens demonstraties gegeven.

Bij de Groote Poldermolen in Slochteren ontvingen molenaars Groenewold en Klöpping 's morgens vroeg al 35 Duitse gasten, die per bus arriveerden. Zij waren zeer in de molen geïnteresseerd en stelden vele belangstellende vragen. Ook in Duitsland kent men natuurlijk de "Mühlen" en het Nederlandse type is daar ook zeer bekend - als "Holländer Mühle". Maar zo'n Hollandse poldermolen in zijn echte, open omgeving, dat is toch wel weer iets anders. Men was "begeistert". 

Maar ook gedurende de rest van de dag  bleef het drukker dan je had mogen verwachten nu het weer zo tegen zat: voor de mulders een hard gelag, met vrijwel geen wind, voor de bezoekers toch ook niet echt uitnodigend nu de zon zich niet liet zien en er vrijwel constant regen viel. Maar de inspanningen van de SMS Activiteitencommissie beginnen hun vruchten af te werpen: aan het van de dag waren er bij de Groote Poldermolen toch 75 bezoekers geweest.

Zoals altijd weer veel ouders met (molenenthousiaste) kinderen, die zich graag de geschiedenis van de molen lieten uitleggen. Maar ook ouderen, die vaak uit overlevering nog wisten hoe er vroeger meer molens hadden gestaan aan de Groenedijk en daar nog anecdotes over wisten te vertellen. Zoals van de hond van het molenaarsechtpaar van de molen van de Kooipolder, die de naam "Meta" droeg.

Een bezoeker vertelde: "Joa man. Hai (de molenaar - red.) waarkte overdag op t febriek (Woudbloem, aardappelmeelfabriek - red.) en zai bleef thoes. Om middagstied bond zai hond n douk om en doar kwam heur kirrel zien eten in, goud verpakt. Hond zwom din over noar t febriek, woar boas al op hom wachtte. As belonen kreeg hond din n stukkie van t brood. Din zee mulder tegen hond "nou mor weer op hoes aan, Meta" en zo ging t ook". 

Aan het eind van de dag stak er zowaar nog een zuchtje wind op - toch de zeilen er nog maar even voor. Maar de molen kwam amper rond, helaas. Daar mocht ook het prachtige nieuwe sandwichbord wat bij de molens stond met de uitnodigende tekst "Molen open!" niet aan veranderen. Toch verlieten de molenaars aan het eind van de dag tevreden de molen, zich verheugend op de volgende molendag, met hopelijk beter weer.

 

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vanochtend zijn er vooral in het noorden opklaringen, elders is er meer bewolking aanwezig en ook in het noorden neemt de bewolking toe. Een regengebied bereikt van het zuiden uit ons land en in de ochtend zal het met name in de zuidelijke helft van tijd tot tijd regenen.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-