Tijdslijn 98 dagen (maa 26 sep 2022 ... din 21 jun 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als in september de donder knalt, met kerst sneeuw met hopen valt.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Restauratie "De Ruiten" begonnen Facebook LinkedIn Twitter
donderdag, 15 juli 2010
vliegende vijzel Na een flinke periode van voorbereiding werd in juli een begin gemaakt met de restauratie van poldermolen De Ruiten aan de Groenedijk te Slochteren. De molenbouwers Poland uit het Noordhollandse Oterleek begonnen met het verwijderen van het houten hekwerk van de buitenroede van de molen, die vanaf dat moment, helemaal kaal, ruim twintig meter het luchtruim in priemt.

windpeul uit de ruiten takelen De zware bovenas, waardoor de roeden zijn gestoken, werd opgetempeld en zowel boven in de kap als buiten gestut. Dat gebeurde om ruimte te creëren voor het verwijderen van de zware balk, de windpeluw, die het gevlucht, de bovenas met de wieken, draagt. De volgende dag werd dit gevaarte door een grote kraan uit de molen getakeld.

hekkens uit de ruiten tillen Daarna was de vijzel aan de beurt. Dit ruim negen meter lange gevaarte maakte ook een flinke luchtreis en belandde uiteindelijk met meerdere veelal verrotte molenonderdelen op de grote aanhanger van de molenbouwer. In de werkplaats in Oterleek wordt de komende tijd gewerkt aan een nieuwe houten vijzel, een nieuwe roede en een nieuwe windpeluw.

vijzel etc. op aanhangwagen De Slochter Molenstichting hoopt dat De Ruiten aan het einde van dit jaar weer helemaal maalvaardig is, dus weer water kan opvoeren. Dat laatste kan pas gebeuren, wanneer het waterbouwkundig bedrijf LTC uit Gasselternijveen, na de bouwvakvakantie, er voor gaat zorgen dat er weer water achter de molen terecht komt. Met behulp van een tweetal flinke duikers wordt een circuit gemaakt, waarbij de nieuwe vijzel het van voren aangevoerde water kan opmalen en terugstorten in de “boezem” voor de molen.

 De restaveldzicht met windpeul in takeluratie volgens het oorspronkelijke plan -- ongeveer € 101.000,00-- is mogelijk gemaakt door subsidies en bijdragen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de provincie  Groningen, de gemeente Slochteren, het VSBfonds, het J.B.Scholtenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

 Om de molen weer helemaal ‘maalvaardig’ te maken, is ongeveer € 125.000,00 nodig. De Slochter Molenstichting is daarom naarstig op zoek ruiten met kale roedenaar de nog ontbrekende € 25.000,00 voor een nieuwe buitenroede; bij de inspectie in december 2009 bleek die roede zodanig doorgeroest te zijn, dat het niet meer verantwoord was, om de molen te laten draaien. De Ruiten staat, tot verdriet van de molenaars en vele molenliefhebbers, daarom al driekwart jaar stil.

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de gehele werkweek draait de herfstmachine op volle toeren. Het betekent een komen en gaan van buien, in het westen kan er veel regen vallen. Het is daarbij koel voor de tijd van het jaar.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-