Tijdslijn 98 dagen (zat 27 apr 2024 ... zon 21 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Krimpende winden en kijvende vrouwen, daar is geen huis mee te hou'en.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Nieuws van De Ruiten Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de redactie,   
maandag, 20 juni 2011
oplegger komt aan bij De Ruiten Afgelopen woensdag (15 juni 2011) was het zover. Tegen het middaguur arriveerde de grote en vooral lange oplegger, met daarop een nieuwe buitenroede voor poldermolen De Ruiten. Zoals op de foto is te zien was de roede al voor de helft ‘opgehekt’; dat gebeurde eerder in de werkplaats van de molenbouwer, de firma J.T.H.Poland uit Oterleek (NH). Vanuit de richting van de Groote Poldermolen kwam, vrijwel op datzelfde moment een grote kraan van Wagenborg, die na het nodige ‘uitvouwwerk’ eerst de oude roede uit de bovenas lichtte en vervolgens de nieuwe roede, met het nog kale gedeelte, door de kop van de as liet zakken.

Op de foto's is een en ander goed te zien. Klik op de foto's om een vergroting te zien.

Ophekken De RuitenOphekken De Ruiten 2Ophekken De Ruiten 3

Donsbalk en stalen balken De RuitenDe woensdagmiddag werd geheel gevuld met het ophekken van het onderste deel van de nieuwe roede. Gelukkig werkte het weer die dag geweldig goed mee, in tegenstelling tot met name donderdag. Die donderdag hadden de molenbouwers steeds wisselend hun werk binnen en buiten moeten doen.Want ook binnen waren nog verschillende klussen te doen. Zo waren de uit 1935 stammende stalen liggers van het ‘binnen-waterloop-dek’ bijna helemaal weggeroest en werden die door drie nieuwe vervangen [foto links]. 

Zwaaibalk De Ruiten

De bestaande (vaste) donsbalk, de balk waar de bijna tien meter lange koningsspil op draait werd ongeveer twintig centimeter naar beneden gebracht, om ruimte te maken voor een beweegbare wervel, zodat daarmee straks de vijzel in en uit het werk kan worden gezet [foto rechts]

 

 

De nieuwe vijzel

vliegende vijzel Hij werd al een paar keer genoemd: de nieuwe vijzel. De oude, grotendeels verrotte houten vijzel werd in augustus van vorig jaar verwijderd en afgevoerd naar de werkplaats van molenbouwer Poland. Dat leverde nog een bijna surrealistisch plaatje op [foto links]

 

 

 

Vijzel De Ruiten 1

In die werkplaats werd dit voorjaar een helemaal nieuwe -ook weer houten- vijzel gemaakt [foto rechts] en een paar weken geleden op zijn plaats, in de vijzelbak, aangebracht.

Draai- en maalvaardig

Zoals het er nu uitziet, zal de molen aan het einde van de volgende week (week 25) weer draai- en maalvaardig zijn. De beide vrijwillige molenaars van De Ruiten, Henk Helmantel en Jakob Kuiper kijken erg naar dat moment uit.

Per slot van rekening stGat De Ruiten aat de molen al ruim anderhalf jaar stil, omdat het niet verantwoord leek (en naar ook later bleek) om met een in zo’n slechte staat verkerende roede de molen te laten draaien.

Onder ‘maalvaardig’ wordt verstaan, dat de poldermolen weer water kan opmalen. Vroeger gebeurde dat vanuit de Ruitenpolder; al bijna veertig jaar was de verbinding tussen de Ruitenpolder en de molen verbroken.

Bad van De Ruiten In de herfst van vorig jaar maakte aannemingsbedrijf LTC een nieuw ‘dok’ achter de molen en een verbinding tussen het vroegere boezemwater en dat nieuwe dok, door middel van een tweetal grote buizen. Het is van groot belang voor het behoud van de nieuwe vijzel dat de molen daadwerkelijk water verplaatst en door deze "truuk" is dat nu geborgd. Het maakt voor de molen immers niet uit dat hij steeds hetzelfde water rondpompt - als hij maar pompt!

 

Vanaf volgende week zijn de bezoekers zoals vanouds weer van harte welkom om onze draaiende - en nu zelfs malende - molen!

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: in het weekend stijgt de temperatuur al naar een hoger niveau en volgende week gaat de temperatuur pas echt flink omhoog! Het blijft echter niet droog; elke dag is er wel kans op buien, soms met onweer.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-