Tijdslijn 98 dagen (vri 26 apr 2024 ... zat 20 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Grasmaands gril is hooimaands wil.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Rob Hoving geslaagd! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door het Bestuur   
donderdag, 12 april 2012

Onze leerling Rob Hoving is vandaag geslaagd voor het landelijk molenaarsexamenop molen de Stormvogel in Loppersum! Rob, van harte gefeliciteerd! Rob heeft naar aanleiding van zijn examen een verslag geschreven, dat we hier integraal latem volgen.

Vanaf kinds af aan ben ik al geinteresseerd in molens. Ik wist toen ik 11 jaar oud was eigenlijk al dat ik molenaar wou worden. Omdat je minimaal 16 jaar moet zijn om te beginnen met de opleiding tot molenaar heb ik een tijd meegelopen op poldermolen de Meervogel in Hoeksmeer bij molenaar J. Schuurman. Ook kwam ik vaak op bezoek bij molen de Windlust in Overschild.

Toen ik van de basisschool af ging en naar het VMBO ging, moest ik op de bus stappen in Ten-Post. De bushalte zit pal naast korenmolen de Olle Widde waar Anja Hoogduin de molenaar is. Als ik van school kwam, en de molen draaide, ging ik altijd even in de molen kijken, en met kleine hand- en span diensten hielp ik Anja mee op de molen.

Na mijn 16e verjaardag kon ik me eindelijk aanmelden voor de opleiding tot vrijwillige molenaar. Deze opleiding heb ik gevolgd op poldermolen ''De Groote Polder'' in Slochteren. Sinds 2010 draaide ik tijdens de opleiding (als een van de weinige cursisten) al zelfstandig op een molen. Namelijk op de Olle Widde in Ten-Post, waar ik nu nog, samen met Anja Hoogduin de molen bedien. Na het examen ga ik opzoek naar een poldermolen, maar ik blijf wel betrokken als 2e molenaar op de Olle Widde.

Sinds maart 2009 liep ik vanuit school stage bij molenmakersbedrijf Molema in Heiligerlee, waar ik de modelmolen ''Oldambt'' die bij de werkplaats staat volledig heb gerestaureerd. Later is de stage omgezet in werk. Ik heb o,a mee geholpen met de herbouw van korenmolen de Entreprise in Kolham.

Voordat je aan het landelijk examen deel mag nemen moet je 150 uur op een molen meegedraait hebben, moet je minimaal 18 jaar oud zijn en moet je het voorafgaande toelatings examen gehaald hebben. Mijn toelatingsexamen had ik eind 2011 op houtzaag, koren en pelmolen ''De Fram'' in Woltersum.
 
Mijn examen in Loppersum:

Mijn examen begon om 10:30 uur.  Na onderin de molen een bak koffie en een plakje cake van de buurvrouw te hebben genuttigd, ging ik met de examinatoren mee naar de stelling. Hier werden mij wat vragen gesteld over de benamingen van de onderdelen, zoals buitensluiting, liggers etc. Daarna moest ik wat vragen beantwoorden over de staartconstructie, de kruilier en kruirad. Toen werd mij verzocht om de molen op de wind te kruien.

Het weer zat mij niet echt mee, er was geen wind! Het zuchtje wind dat er was, was heel erg variabel. Verder hingen er buien in de lucht, en begon het te regenen. Nadat ik de molen een stuk gekrooien had, gaf ik aan dat ik de molen zo liet staan omdat de wind zo ontzettend variabel is, dat er achteraan kruien geen zin had. De examinatoren gaven mij hier gelijk aan. 

Daarna moest ik een zeil voorleggen, na dit gedaan te hebben mocht ik het zeil weer klampen. De tijd op de stelling was toen voorbij. Ik heb toen aangegeven dat ik wel graag nog even de roeketting en de bliksemafleider vast wou zetten omdat het buiig weer was, en we naar de kap toe gingen. In de kap werden mij vragen gesteld over verschillende kruiwerken, en verschillende vangsystemen. Verder nog over het bovenwiel, de opbouw van het bovenwiel en de houtsoorten. Hoe je de as moet versteken, en wat je moet doen als het schouderstuk van de vang aanslijt. Toen we in de kap klaar waren, gingen we naar de steenzolder waar ik wat vragen over de constructie van het achtkant, en de maalkoppel moest benandwoorden. Daarna zijn we nog een trap lager gegaan en kwamen we op de stelling/pelzolder. Hier heb ik uitgelegd hoe de pellerij in zijn werk gaat.
 
En daarna het laatste onderdeel van het examen, de theorie van het weer. Dit gebeurde beneden in de molen. Er werden wat weerkaartjes op tafel gelegt, en hier werden vragen over gesteld. Verder kreeg ik wat vragen over de trekrichtingen van de depressie's en over hoge en lagedruk gebieden.

Daarna werd mij verzocht om de examinatoren even alleen te laten om te overleggen, dus ben ik even buiten gaan staan wachten. Na een aantal minuten mocht ik weer binnen komen. GESLAAGD!

Met een speltje van het gilde van vrijwillige molenaars, en een bos bloemen van de buurvrouw van de Stormvogel heb ik de molen weer verlaten. Terugkijkend op een leuke opleiding,  en een goed verlopen examen.

Nu opzoek naar een maalvaardige poldermolen!
 
Groetjes Rob Hoving.

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vandaag is voorlopig de laatste te koude dag voor de tijd van het jaar. In het weekend stijgt de temperatuur al naar een hoger niveau en volgende week gaat de temperatuur pas echt flink omhoog! Het blijft echter wel onstabiel lenteweer.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-