Tijdslijn 98 dagen (zat 20 apr 2024 ... zon 14 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Aprilvlokjes brengen meiklokjes.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Kapotte kruipaal.. Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Lammert Groenewold   
zondag, 1 april 2012

Kapotte Krooipool.. Het les geven op poldermolen De Groote Polder is de afgelopen weken wat moeilijker geworden. Eén van de kruipalen naast het 'oetlopersgat' oftewel de buitenwaterloop is tijdens het kruien uit de grond getrokken. En dan is het soms wel wat behelpen bij het kruien - of, zoals instructeur Klöpping dan zegt: het krooien.

Hoofdreden: in de 70-er jaren zijn tijdens de laatste grote restauratie wel wat korte palen geplaatst. Dat viel uiteraard eerst niet op. Het zijn immers net ijsbergen: alleen de top kun je zien! Over de jaren is de grondslag wat grillig geworden waardoor nu op deze plek de lengte van de kruipaal onvoldoende is om de krachten tijdens het kruien te weerstaan.

Lees verder...
 
Dag, Tom... Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
zondag, 5 februari 2012

Foto Tom KrabbendamEen tijdje geleden had ik Tom Krabbendam nog even "op de molen". Er moest wat worden gerepareerd en Tom kwam poolshoogte nemen. We stonden nog even wat te bomen over de molen, over de molenmakerij in het bijzonder. Ik sprak mijn waardering nog uit voor het mooie werk wat ik bij onze molens had gezien van een bepaalde molenmaker. Tom grinnikte en dankte me voor het compliment - het bleek dat hij degene was die dat mooie werk had gemaakt. Een uitzonderlijk vakman. "Nou, Tom, ik meen het zoals ik het zei: puik werk, complimenten". En zo was het ook.

Dat het de laatste keer zou zijn dat ik Tom had gezien was me toen natuurlijk niet duidelijk. We hadden daarna per mail nog een paar keer contact. Maar een week geleden bereikte ons het bericht dat Tom was overleden. Weggerukt, nog in het volle leven, nog volop aan het werk. Onze secretaris Lammert Groenewold, die meer dan gemiddeld vaak contact met hem had, reageerde in een mailtje aan ons ontdaan en verdrietig. Een mooi mens een een uitstekend vakman is weggerukt. "Als het huis klaar is, ben je klaar om te sterven" stond op zijn rouwkaart. Wel, het huis is af en zal, zoals dat altijd ging bij Tom, met zorg en toewijding zijn gemaakt.

De molenaars, bestuurders, instructeurs en leerlingen van de Slochter Molenstichting wensen de familie Krabbendam veel sterkte. Uit respect voor wat Tom heeft gedaan voor ons en onze molens hebben wij onze molens de afgelopen week in de rouw gezet. Moge hij rusten in vrede.

 
Kap Windlust herplaatst Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Lammert Groenewold   
woensdag, 9 november 2011

Plaatsen kap Overschild De kap van onze molen Windlust in Overschild zit er weer op.  Woensdagmorgen 9 november 2011 begon het werk om 8 uur. Omstreeks 8.45 uur was het ook al weer voorbij. Toen lag de gerestaureerde kap weer op zijn plaats: boven op het achtkant van molen Windlust.

De beide molenaars en enkele bestuursleden van de Slochter Molenstichting, eigenaar van deze uit 1859 daterende korenmolen, keken vergenoegd naar boven. Ondanks de dichte mist was de klus vakkundig en in een oogwenk verricht. 'Het zicht der weer strak oet.' was het commentaar. Een Groninger understatement voor het werk wat er aan was voorafgegaan, maar niettemin waar.

Lees het speciale bulletin wat over de restauratie van deze molen is gemaakt!

Lees verder...
 
Biotoop GP nog beter! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de redactie,   
vrijdag, 28 oktober 2011

Al jarenlang zijn er twee vaste thema's als molenaar Klöpping van de Groote Poldermolen aan het woord is: de circuitbemaling die maar steeds niet tot stand komt en de 3 enorme populieren die de wind uit het noord-oosten wegvangen en "die eigenlijk nog eens gekapt moeten worden". Steevast gevolgd door de opmerking "maar zolang de hele dijk nog volstaat met die grote knoeperts laat ik die van mij ook staan". Maar de Gemeente Slochteren heeft recent opdracht gegeven al die idioot hoge bomen van de dijk te vellen - en dus kon het niet anders en werden ook de 3 peppels naast de GP geveld. Op de video kunt u zien hoe de laatste van de reuzen valt.

Lees verder...
 
<< Start < Vorige 97 98 99 100 101 102 103 104 Volgende > Einde >>

Resultaten 389 - 392 van 445
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: dit weekend hebben we nog altijd te maken met ondermaatse temperaturen voor de tijd van het jaar. Bovendien vallen daarbij vooral vandaag nog buien en staat er een stevige noordwestenwind. Ook na het weekend blijft het fris met een toenemende kans op nachtvorst.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-