Tijdslijn 98 dagen (zat 18 mei 2024 ... zon 11 feb 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
De zonne in de meie, zet oude lieden aan het vrijen.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Ophekken GP Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
zondag, 30 augustus 2015
Flying colours Het was alweer een tijdje stil rond de restauratie van onze molen van de Groote Polder. Tsja, bouwvak en zo en zelfs molenbouwer Poland gaat af en toe op vakantie. Daarna zagen weer een tijdje niks - want het werk werd nu vooral in de werkplaats gedaan. Maar we kregen deze week een paar aardige foto's. Als voorschot op het bulletin nummer drie alvast een paar impressies van het ophekken.

Aan elkaar schroeven van de beide enden In nieuwsbulletin nummer 1 lieten we zien hoe de roeden zijn gemaakt. Het gaat om roeden nummers 2 en 3 van de firma Blom uit Opmeer. Onze roeden zijn zoals vanouds weer 21 meter lang. Het unieke aan deze roeden is dat ze deelbaar zijn - het zijn dus eigenlijk 2 'halve' roeden. Op de foto kun je zien hoe men de beide helften aan elkaar bevestigt.
Een aanzet is al gemaakt - de eersten zitten er in In de roede bevinden zich gaten, waardoor de heklatten gestoken worden. Duidelijk is te zien dat de heklatten niet recht gestoken worden, maar in een steeds wat verder naar boven gaande lijn. De "zeeg" die zo ontstaat is van groot belang voor de kracht van de molen: hoe dieper hij is hoe sterker de molen - maar ook: hoe moeilijker de wind het heeft om hem op gang te krijgen. Wij krijgen ongeveer dezelfde zeeg terug die we hadden.
De heklatten zitten er al in En al snel zijn alle heklatten gestoken. Molenaar Lammert Groenewold gaat binnenkort naar Opmeer om nog meer foto's te maken, dan zult u vast ook zien hoe de zomers (die met de heklatten kruisen) zijn aangebracht.

Overigens: er is een mailinglist waar u zich op kunt abonneren, dan krijgt u de nieuwebulletins en ander nieuws rond onze Stichting toegestuurd. Geef uw mailadres door aan onze webmaster en het wordt geregeld.

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: we hebben dit weekend te maken met vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Vooral 's ochtends kun je genieten van wat zon, maar het is met een zonkracht 5 wel handig om je in te smeren. Het is wel vrij vochtig, dat leidt in de middag tot enkele regen en onweersbuien.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-